Évente ezernél is több lánygyermek kényszerül szülni, a hondurasi jogvédők az ENSZ-hez fordulnak

Hondurasban a teljes abortusztilalom miatt évente több mint ezer 10 és 14 év közötti lányt kényszerítenek szülésre, és a becslések szerint évente 50-80 ezer abortuszt végeznek titokban. A jogvédők most az ENSZ emberi jogi tanácsához fordultak, hogy felülvizsgálják a hondurasi törvényeket.

Honduras azon öt latin-amerikai ország egyike, ahol minden körülmények között tilos az abortusz, még nemi erőszak, vérfertőzés vagy a terhes nő életének veszélyeztetése esetén is. A The Guardian szerint a hondurasi jogvédők egy Fausia néven ismert nő esetét hozták fel példaként, aki miután megerőszakolták, nem szakíthatta meg a terhességét.

Az abortuszon átesett nők, illetve az abortuszt elvégző egészségügyi szakemberek akár hat év börtönbüntetést is kaphatnak Hondurasban. A jogvédők szeretnék, ha az ENSZ tanácsa eldöntené, hogy a teljes abortusztilalom sérti-e a nők és a lányok alapvető jogait, és javasolnák Hondurasnak, hogy az abortuszhoz való hozzáférést alapvető egészségügyi szolgáltatássá minősítse.

Fausia, aki egy bennszülött nahua nő, 2015-ben lett megerőszakolva, és a támadás megtorlásul történt a környezet- és emberijogvédőként végzett munkája miatt. Az országban akkor még sürgősségi fogamzásgátlás sem volt elérhető, és amikor orvoshoz fordult, csak ellenségeskedés és megfélemlítés fogadta.

Fausia a The Guardiannak nyilatkozva elmondta, hogy az orvos fenyegetőzött vele, hogy ha megpróbál abortuszt végeztetni, börtönbe kerül. A terhesség alatt szenvedett lelkileg és fizikailag is, és még ma is antidepresszánsokat szed.

Carmen Cecília Martínez López, a petíciót benyújtó Reproduktív Jogok Központ munkatársa szerint Fausia esete jelképezi a hondurasi teljes abortusztilalom káros hatásait. Fausia optimista az ENSZ-eljárást illetően, és bízik abban, hogy felkérik majd Hondurast a szabályozás megváltoztatására.