Lengyelország megerősíti keleti határát

Lengyelország infrastrukturális fejlesztéseket hajt végre keleti határán, hogy megakadályozza a Belaruszból érkező illegális migránsok beáramlását. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint az ország hibrid háborúval néz szembe az illegális bevándorlás terén, amit a belarusz rezsim szervez. Tusk a Karakule faluban találkozott a határőrizetben részt vevő csapatokkal, és kijelentette, hogy a biztonság érdekében nem lesz akadálya a költségeknek.

A lengyel kormányfő meggyőződése szerint Alekszandr Lukasenka rezsimje aktívan részt vesz ebben a folyamatban, és egyre agresszívebb magatartást tanúsít Varsóval szemben. Lengyelország korábban vádolta Belaruszt azzal, hogy több ezer dokumentumok nélküli migránst engedett át az EU-ba, amit Minszk tagad.

Tusk bejelentette, hogy a megerősített védelmi intézkedések az egész keleti határon megvalósulnak, beleértve Ukrajnát és Oroszországot is, de a részleteket nem tette közzé.

Az Európai Bizottság hétfőn sürgette a kereskedelmi szankciókat Belarusz ellen, hangsúlyozva, hogy az élelmezésbiztonsági aggodalmak nem indokolhatják a Moszkva szövetségesével való kivételezést. Ezenkívül egy magas rangú lengyel bíró politikai menedékjogot kért Belaruszban, tiltakozva ezzel Varsó oroszellenes politikája ellen.

A lengyel politikai helyzetet bonyolítja, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) EP-frakciójához tartozó cseh képviselő, Alexandr Vondra kijelentette, hogy "ha valaki egyszerűen Putyin propagandáját szajkózza, semmi keresnivalója itt", ezzel üzenve a Fidesznek, amely a frakcióhoz kíván csatlakozni. Vondra szerint a Fidesznek változtatnia kellene Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikáján, és a frakció csak az EP-választások után dönt majd a Fidesz felvételéről, az alapértékek megosztása alapján.