A Mol új poliolüzemének átadása és a gazdasági várakozások

A Mol csoport hamarosan átadja tiszaújvárosi poliolüzemét, melynek avató ünnepségén Hernádi Zsolt és Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. A beruházás jelentőségét mutatja, hogy a Mol Petrolkémia a régió piacvezető vegyipari vállalatává kíván válni, miközben a kormányzati döntések és a nemzetközi gazdasági folyamatok is hatással vannak a cégcsoport teljesítményére.

A Mol csoport legnagyobb organikus létesítménye, a Poliol Komplexum, a Mol és a Thyssenkrupp együttműködésének eredményeként épült fel, és az avató ünnepségre május 14-én kerül sor. A 1,2 milliárd eurós beruházást a magyar kormány jelentős támogatással és adókedvezménnyel segítette elő, melynek célja, hogy a Mol csoport az egyetlen integrált poliolgyártó legyen Közép-Kelet-Európában.

A poliol vegyszerek fontos szerepet töltenek be több iparágban is, és a Mol eredeti tervei szerint már 2021 második felében elkészült volna az üzem, de a Covid-19 miatt módosítani kellett a terveken.

A Mol-csoport első negyedéves eredményei azonban csökkenést mutatnak, amit a cégcsoport a kormányzati döntések és rendkívüli elvonásokkal magyaráz. A Downstream szektorra a kormányzati intézkedések és leállások, az Upstreamre pedig az alacsonyabb gázárak voltak hatással.

A kormány nem avatkozik be az üzemanyagárak árazásába, így a Mol a gázolaj esetében egy 2 forintos áremeléssel indítja a hetet, míg a benzin árának csökkenése folytatódik. A Mol bejelentette, hogy a jövőben többször is változtathatja az árakat a nagykereskedők felé.

A nemzetközi gazdasági helyzet szintén befolyásolja a hazai piacot, különösen az amerikai jegybank, a Fed kamatpolitikájának várható iránya. Az arany ára emelkedik, míg a dollár gyengülő tendenciát mutat, ami a forint és az üzemanyagárak szempontjából kedvező. A befektetők a Fed következő lépéseire várnak, melyeket az áprilisi amerikai inflációs adatok is befolyásolhatnak.

A magyar gazdaság mérőszámai is fontos információkat szolgáltatnak a befektetők számára, hiszen a Richter és a Waberer's is bemutatja az első negyedéves jelentését, és a KSH gyorsjelentése is érkezik az ipar és az építőipar áprilisi teljesítményéről.