Szerbia növeli fegyverexportját Izraelbe az ENSZ figyelmeztetése ellenére

Márciusban jelentősen megnőtt a szerb fegyverexport Izrael felé, annak ellenére, hogy az ENSZ szakértői korábban felhívták a figyelmet a Gázai övezetben elkövetett bűncselekmények miatt a fegyverszállítások leállításának szükségességére. A Nova Ekonomija szakportál szerint Szerbia csaknem 5,5 milliárd forint értékben látta el fegyverekkel Izraelt, amely októberben támadást indított a Hamász ellen.

A szerb fegyvereladások a legújabb izraeli–palesztin konfliktus kitörése után kezdődtek, és a márciusi szállítmány a harmadik volt a sorban, az októberi és a februári után. A konfliktus óta több mint 1100 izraeli vesztette életét, és körülbelül 250 embert ejtett túszul a Hamász, sokan közülük nem élték túl a túszejtést. Izrael válaszul kiterjedt katonai offenzívát indított a Gázai övezet ellen, amelynek következtében eddig közel 34 ezer palesztin vesztette életét, ezen belül 13 ezer gyermek. Dél-Afrika a háború kitörése után két és fél hónappal népirtással vádolta meg Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon, amit Izrael tagad. A válaszcsapásokhoz Izraelnek fegyverekre volt szüksége, amelyek egy részét Szerbia biztosította.

A BIRN tényfeltáró portál újságírója nem kapott információt a Belgrádban található külkereskedelmi tárcától a korábbi fegyverszállítmányok értékéről, mivel a válasz "szigorúan bizalmas" volt. A minisztérium korábban rendszeresen tájékoztatta a sajtót az export értékéről, a fegyverek típusáról, mennyiségéről és a végfelhasználóról is. Az első válaszmegtagadás okaként Szerbia "biztonsági érdekeinek" veszélyeztetését hozták fel. A Checkpoint.rs portál adatai szerint a Jugoimport-SDPR állami fegyverkereskedő cég 2023 októberében és februárban összesen több mint egymillió euró értékben szállított fegyvereket Izraelbe.

Szerbia és Izrael közötti jó kapcsolatokat a konfliktus nem befolyásolta. A szerb államfő a február végi telefonbeszélgetés után beszámolt a két ország közötti együttműködés bővítéséről. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a beszélgetés után Twitteren magasztalta Aleksandar Vucic szerb elnököt, mint Izrael igaz barátját, és háláját fejezte ki az elnöknek a szavakban és tettekben nyújtott támogatásért.