Iráni támadás: Feszült diplomáciai mozgások a nagyhatalmak között

Iráni források szerint az ország tájékoztatta a Fehér Házat az Izrael elleni légitámadásról, melyet legitim védelmi céloknak és megtorlásnak neveztek, az amerikaiak azonban célzott támadásnak látták az eseményt. A térségben fokozódik a diplomáciai aktivitás, több ország is önmérsékletre szólít fel, miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott az ügyben.

Irán szombaton közvetlen tájékoztatást adott a Fehér Háznak az Izrael ellen indult légitámadásról, amit az amerikai kormányzat is megerősített. Hoszein Amirabdollahián, az iráni külügyminiszter szerint a támadás korlátozott és csekély mértékű volt, és Izrael megbüntetését szolgálta, miközben az amerikai emberek és katonai bázisok nem voltak célpontok. Ezzel szemben amerikai illetékesek szerint az iráni támadás tudatosan izraeli emberek élete ellen irányult.

Izrael elnöke, Isaac Herzog kijelentette, hogy országa nem akar háborút, és egyensúlyra van szükség a helyzet kezelésében. Yoav Gallant, Izrael védelmi minisztere tájékoztatta Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert az izraeli légvédelmi műveletekről, és megköszönte az együttműködést. Lloyd Austin az izraeli kormánytól előzetes értesítést kért bármilyen lehetséges ellencsapásról Iránnal szemben.

Szameh Shukri egyiptomi külügyminiszter az amerikai, az iráni és az izraeli külügyminiszterrel is egyeztetett, és önmérsékletre intette őket. Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel való beszélgetésében az egyiptomi diplomata kifejezte együttműködési készségét az Egyesült Államokkal a konfliktus megfékezésére.

Joe Biden amerikai elnök II. Abdullah jordán királlyal tárgyalt, és elmondta, hogy az iráni támadás Jordániát is veszélyeztette. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott, ahol Antonio Guterres főtitkár a maximális önmérséklet fontosságát hangsúlyozta. Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete az Iráni Forradalmi Gárdát terrorszervezetnek nyilvánítását és szankciókat sürgetett Irán ellen.

Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövet-helyettese szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának felelőssége, hogy reagáljon az iráni támadásra, és figyelmeztetett, hogy Irán felelősségre vonásra számíthat, ha újabb támadást indítanak. Irán ENSZ állandó képviselete szerint a támadás az önvédelemhez való jog gyakorlásaként történt, és válasz volt egy izraeli légicsapásra. Az irániak szerint a katonai akció lezárult, és hozzátették, hogy ha az ENSZ elítélte volna Izrael szíriai légitámadását, akkor talán nem lett volna szükség Izrael megbüntetésére.