Izrael szemben az ENSZ vizsgálóbizottságával

Az ENSZ vizsgálóbizottsága vádakat fogalmazott meg Izraellel szemben, mondván, hogy az ország akadályozza a Hamász 2023. október 7-i dél-izraeli támadásának vizsgálatát, míg Izrael elfogultsággal vádolja a bizottságot.

Az ENSZ által létrehozott vizsgálóbizottság szerint Izrael gátolja a bizottság munkáját, amelynek célja a Hamász által végrehajtott támadás kapcsán bizonyítékok gyűjtése. Chris Sidoti, a bizottság tagja elmondta, hogy az izraeli kormány nemcsak hogy nem működött együtt a vizsgálattal, de aktívan megakadályozta a kapcsolatfelvételt az esemény izraeli szemtanúival és áldozataival.

Izrael genfi képviselete válaszul jelezte, hogy folyamatban van a saját vizsgálatuk, és már fogadtak ENSZ képviselőket is. A külügyminisztérium a bizottságot antiszemitizmussal vádolta.

A vizsgálóbizottság, amelyet az ENSZ emberi jogi tanácsa hozott létre 2021-ben, feladata a nemzetközi bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítékok gyűjtése és az elkövetők azonosítása. A bizottság további vizsgálódásra kapott megbízást, amely magában foglalja az erőszakos telepesekkel és fegyverszállításokkal kapcsolatos eseteket is, és az eredményeket a következő júniusban terjesztik elő az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé.