Több hirdetés is terjedt a közösségi médiában arról, hogy a Paks 2 beruházáshoz keresnek segédmunkásokat. Egy videóban például a Népszava szerint elhangzott, hogy jövő nyár elejéig mintegy 2300 emberre lesz szükség Pakson, idén első körben „több mint 500 segédmunkást” tudnak munkába állítani.

Ebben azt állították, hogy reggel 7 és délután 5 között kell dolgozni óránként 1700 forintért, sőt egy 4-5 évre szóló szerződést is ígértek. A jelentkezéshez pedig a megadott e-mail-címre kellett elküldeni a lakcímkártyájuk, személyi igazolványuk, adó- és tb-kártyájuk másolatát. 

AZONBAN AZ ORÖ TÖBB KÉPVISELŐJÉNEK IS GYANÚSAK LETTEK A HIRDETÉSEK, MERT EGYRÉSZT NEM TUDTAK RÓLA, HOGY EKKORA MUNKAERŐIGÉNYE LENNE A BERUHÁZÁSNAK, MÁSRÉSZT TÖBB OLYAN SZEMÉLY IS HIRDETTE A LEHETŐSÉGET, AKIKNEK ELŐÉLETE NEM MAKULÁTLAN.

Végül a helyi roma vezetők, vállalkozók és ORÖ-s politikusok megbeszélést tartottak Szekszárdon, amelyen részt vett Süli János is, aki elárulta, hogy jelenleg csupán egy 5 méter mély munkagödörből hordják ki a földet Pakson. Azonban ezt is munkagépekkel végzik és csak kevés „kiszolgálómunkára” van szükség. Tehát szerinte a toborzás ekkora mértékben egész biztosan nem folyik a projekt munkálataira.

A roma közéletben terjedni kezdett a hír, hogy a fiktív állásajánlatokkal valójában csak a jelentkezők személyes adatait akarták megszerezni. Emiatt Lakatos Oszkár, az ORÖ megbízott elnöke ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen személyes adatokkal való visszaélés miatt. Lőcsei Lajos, a Momentum roma parlamenti képviselője a paksi munkaerő-toborzás ügyében írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péterhez, illetve az ügyészségen tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. 

LAKATOS OSZKÁR ÚGY TUDJA, A JELENTKEZŐK SZÁMA ELÉRHETI A 10-15 EZRET.

Az ORÖ megbízott elnöke reméli, a hatóságok pontosan felderítik majd, hogy a feltételezett elkövetők mit akartak kezdeni az adatokkal. 

Fotó: frisshirek.hu