Budapest egyik legzöldebb részén, a XII. kerület Natura 2000 védettségű területén készült egy beruházó 78 lakásos lakóparkot építeni - írta meg a Szabad Európa. A helyiek aggódtak a várható fakivágások és a megnövekedő forgalom miatt, ezért tiltakoztakás indult az építkezés ellen.

A 155 autót befogadó mélygarázzsal tervezett épületegyüttes kapcsán a környezetvédelmi hatóságként eljáró kormányhivatal közmeghallgatást szervezett a beruházás környezeti hatástanulmányáról. Bár a rendezvényt munkaidőben, délelőtt tízkor tartották, a kerület lakosai közül sokan részt vettek rajta, és hosszasan sorolták az aggályaikat.

A beruházást ellenző helyiek kifogásai között szerepelt, hogy országos jelentőségű védett és Natura 2000-besorolású területről van szó, kivágták volna a területen lévő faállomány húsz százalékát.

Kifogásolták azt az indokot is, hogy „a környezeti hatások azért csekélyek, mert a beruházás területe elenyésző a Budai Tájvédelmi Körzet egész területéhez képest”. A civil szervezet szerint ugyanis ez a megközelítés végső soron a természetvédelmi területek teljes eltűnéséhez vezetne: lépésről lépésre fogyna el a védett terület, ha azon az alapon sorra engedélyt kapnának a káros hatású beruházások, hogy mindig csak egy elenyészően kis hányadot érintenek.

Az önkormányzat nem élt ügyféljogával, nem mondott véleményt az ügyben. A lakóparkot építtetni tervező cég képviselői a közmeghallgatáson azt nyilatkozták, hogy ők egy építési telek tulajdonosai, a beruházás tervezésekor tekintetbe vették az akkor életben lévő szabályokat, és úgy érzik, a rendezvényen kifogásolt problémák nagy része már eddig is megvolt, nem ők idéznék elő.
A környezeti hatóságként eljáró kormányhivatal most kimondta, hogy a környezeti hatásvizsgálati eljárás alapján táj- és természetvédelmi szempontból környezetvédelmi engedély nem adható a Budapest XI. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 19/B (9121/19 hrsz.) szám alatti ingatlanon tervezett, többlakásos lakóépület létesítésére.

„A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a kormányhivatal munkatársai is bele mertek állni az ügybe” – többek között ezt közölte a beruházás ellen küzdő Élhető Hegyvidékért Egyesület a Szabad Európa szerkesztőségével. Hozzátették: a beruházó a határozat ellen perre mehet, de annak nincs halasztó hatálya. Egy esetleges perben az lenne a rendkívüli, hogy egy civil szervezet és a kormányhivatal ugyanazon az oldalon áll.

Fotó: illusztráció