Az idei év második negyedévében 451 millió 156 ezer forintot kapott a Városliget őrzéséért a Valton-Sec Zrt., ez a héten megjelent uniós közbeszerzési értesítőből derül ki - írta meg a Menedzsment Fórum. Mint a hirdetmény írja, a kifizetés a Városligetben és egyben a Liget Budapest projekthez kapcsolódó terület- és objektumőrzési, valamint személy- és vagyonvédelmi feladatok ellátására kötött nettó 2,6 milliárd forintos keretmegállapodás terhére történt.

Az elvégzett feladatokat így részletezi a hirdetmény:

  • 0-24 órás időtartamú őrzés-védelmi feladatok ellátása, valamint recepciós és látogatóirányítási szolgáltatás;
  • az építkezési, kertépítési és kertészeti tevékenységek, építési anyagok ki- és beszállítása zavartalanságának, valamint az építő személyzet szabad mozgásának biztosítása;
  • a városligeti közvagyon védelme;
  • kamerarendszer működtetése;
  • rendezvény esetén a lezárt területekre történő beléptetés biztosítása, a beléptetőkapuk fizikai működtetése, a rendezvénybiztosítási feladatok ellátása;
  • rendkívüli események esetén a jogszerű és szükséges rendkívüli beavatkozás;
  • központi biztonsági diszpécser szolgálat irányítása.
A most elvégzett munkák azonban nem tartalmazzák a Városliget Zrt. leányvállalatai számára, például a Magyar Zene Háza Közhasznú Nonprofit Kft. révén közbeszerzésre kiírt, és ugyancsak a Valton-Sec által elnyert 74 millió forintos feladatokat. 

A Valton-Sec egyik tulajdonosa a NER egyik osztalékkirálynőjeként ismert Sarka Kata férje, Bessenyei István. Ő a részvények 11 százalékát birtokolja. A másik, többségi tulajdonos ez év február 1-jéig a Rogán Antalhoz közelállónak nevezett Varga Lajos volt, aki egy Mészáros Lőrinchez kötődő magántőkealap zrt.-jének adta el Valton-Secben birtokolt részvényeit.

Furcsaság, hogy Varga az 5,5 milliárd forintra taksált pakettért cserébe a magántőkealap által alapított zrt.-ben egy darab törzsrészvényt, illetve egy darab osztalékelsőbbséget biztosító részvényt kapott, utóbbiért mindössze két évig 1-1 milliárd forint osztalékra jogosult.

Fotó: Facebook