A Szolnoki Törvényszék egy év hét hónap végrehajtandó börtönbüntetésre súlyosbította a korábbi felfüggesztett büntetést, mely annak fényében is kevésnek tűnik, hogy a szaporító a kutyák közül hetvennek kivágatta a hangszálait, hogy ne ugassanak.
A vádirat szerint a mopsz, spániel, uszkár, spicc, westie, bichon fajta kutyák a megtalálás pillanatában rossz állapotban, alultápláltan várták a kiszabadításukat, - adta hírül a 24.hu.


A sötét, szűkös kennelekben rossz hűtőszekrények, hűtőládák szolgáltak az alultáplált, szomjaztatott ebek pihenő- és fekhelyéül. A korlátozott mozgási lehetőségek miatt a felnőtt állatok karmai túlnőttek. Az alom és a rendszeres takarítás hiánya folytán pedig rendkívül szennyezett volt a kutyák szőrzete, sokuk mancsát fel is marta a vizelet és az ürülék.

A nagyfokú elhanyagoltság, a zsúfolt tartás következtében 46 ebnél alakult ki viselkedészavar.A méltatlan tartási körülményeken túl a férfi a szükséges orvosi ellátást sem biztosította a megélhetését szolgáló állatoknak.
Ennek következtében több, mint az állomány fele bőrbetegségekben, fogínybetegségben, valamint hallójárat gyulladásban szenvedett. Közülük hat ebnél visszafordíthatatlan egészségkárosodás is kialakult, amelyet az idejében biztosított állatorvosi ellátás megelőzhetett volna.

A szaporító telepet működtető férfi igyekezett leplezni a lakókörnyezete előtt, hogy milyen nagy állományt nevel, ezért a mostanra elhunyt édesanyjával, majd pedig egy ismeretlen román állampolgárságú férfival 70 kiskutya hangszálát vágatta ki.

A Szolnoki Törvényszék közleménye szerint a férfit a Karcagi Járásbíróság március 8-án társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 1 év 7 hónap – 3 évre felfüggesztett – börtönre ítélte. A férfi és védője tudomásul vette az elsőfokú bíróság ítéletét, az ügyészség azonban a súlyosabb büntetésért fellebbezett.

A Szolnoki Törvényszék felfüggesztett helyett, letöltendő fogházra ítélte jogerősen az elkövetőt.