Rejtélyes akita kutyát keresnek Szombathelyen

Csodaszép, intelligens és bátor japán akita kutya tartja izgalomban Szombathely lakóit, aki már több mint két hónapja kóborol a városban, és eddig senkinek sem sikerült befognia.

Szombathelyen egy titokzatos akita kutya kóborlását követik figyelemmel a helyiek már 2,5 hónapja. A fajtájára jellemző intelligenciájával és önállóságával eddig mindig kijátszotta az őt befogni próbálókat. Mák Dóri, egy helyi állatbarát szerint a kutya egygazdás, vagyis csak egy emberhez ragaszkodik igazán, akit maga választ ki.

A helyi állatvédők és önkéntesek már számos módszert kipróbáltak, de az akita mindig észreveszi, ha csapdát állítanak neki. Jelenleg a város iparterületén tartózkodik, és bár több ember is próbálkozik a befogásával, eddig eredménytelenül.

A környékbeli akitatulajdonosok szerint a kóbor eb gazdája is a közelben lehet, mivel a fajta hűséges természetű, és nem hagyja el a gazdáját. Azonban eddig senki sem jelentkezett érte, ami felveti a kérdést, hogy mi történhetett a gazdájával.

Dóri szerint egy hasonló kutya eltűnt Csornáról, de a családtól nem érkezett visszajelzés. A tervek szerint megpróbálják ott befogni a kutyát, ahol etetik, de ez sem lesz egyszerű feladat. Dóri arra kéri az embereket, hogy ne etessék a kutyát, és a megfigyeléseiket jelezzék felé a közösségi oldalán. A Dunakeszi civil állatvédőktől is kaptak tanácsokat, például a csapdázás során a ketrecet sertészsírral kenik be az emberi szag eltüntetésére.

Az akita kutyafajta hűségét és ragaszkodását a világhírű Hacsikó története is bizonyítja, aki kilenc éven át várta gazdáját a sibujai pályaudvarnál Tokióban, annak ellenére, hogy gazdája már nem térhetett haza.