Saját tagjaikat delegálhatják a jelöltek a választási bizottságokba

Az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi választásokon részt vevő jelöltek és jelölőszervezetek képviselőket küldhetnek a választási bizottságokba. A delegáltak bejelentésének határideje május 31.

A június 9-én esedékes választásokon minden szavazókörben működik szavazatszámláló bizottság, minden településen helyi választási bizottság, a vármegyékben területi választási bizottság, Budapesten pedig a Fővárosi Választási Bizottság, valamint országos szinten a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – tájékoztatott az MTI.

Az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságok (hvb) látják el a szavazatszámláló bizottságok feladatait és hatásköreit.

A választási bizottságok tagjai között vannak választott és megbízott (delegált) személyek. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait a 2022-es országgyűlési választás előtt választották meg, míg a helyi és területi választási bizottságok választott tagjait 2023 őszén választották meg. A további tagokat a június 9-ei választáson induló, jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek delegálhatják.

A jelölőszervezetek és független jelöltek számára fontos, hogy delegáljanak tagokat a választási bizottságokba, mivel így ellenőrizhetik a választás tisztaságát és részt vehetnek a jogvitákban.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, kivéve az EP-lista jogán delegált bizottsági tagokat, akik az NVB-ben csak tanácskozási joggal rendelkeznek. A delegált tagok hozzáférhetnek minden információhoz, de a tudomásukra jutó személyes adatokat nem adhatják ki.

Az EP-választáson listát állító pártok minden választási bizottságba delegálhatnak tagokat, de az NVB-ben csak tanácskozási joguk van. A szavazatszámláló bizottságokba, melyekből országosan 10 119 van, a településen induló polgármester-jelöltek, az egyéni listás vagy választókerületi jelöltek, a kompenzációs és a vármegyei listát állító jelölőszervezetek, valamint Budapesten a főpolgármester-jelöltek delegálhatnak tagokat.

A helyi választási bizottságokba ugyanezen jelöltek és jelölőszervezetek delegálhatnak tagokat, kivéve a vármegyei listát állító jelölőszervezeteket és Budapesten a főpolgármester-jelölteket. A területi választási bizottságokba és az NVB-be csak az EP-listaállítás jogán lehet tagokat delegálni.

A közös listát állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak a választási bizottságok tagjainak megbízására. A nemzetiségi önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek nem delegálhatnak tagokat, de megfigyelőkön keresztül ellenőrizhetik a szavazás törvényességét.

A megbízott tagokat május 31-én 16 óráig lehet bejelenteni az illetékes választási irodáknál, ahol ellenőrzik a választójogosultságot, mivel a megbízott tagoknak a központi névjegyzékben szerepelniük kell.