A Fülöp-szigeteki vendégmunkások hatékonysága bizonyított, 30 százalékkal jobban teljesítenek bármelyik más dolgozónál - mondta el Gaszt Attila iparági szakértő, az érdi GIA Form Kft. tulajdonos ügyvezetője a Világgazdaságnak adott interjújában. Az akkumulátorgyárakba kell szakképzett és külföldi munkaerő is, mert itthon egyszerűen nincs elég.

A GIA Form immár nem függ az autóipartól, mert jelentős beszállítói potenciállal rendelkeznek az orvostechnikai eszközök gyártásában, az elektronikában és az energiaiparban is – mondta el a Világgazdaságnak Gaszt Attila. Hozzátette, ennek megvan a hátránya is, hiszen minden szolgáltatáshoz különböző certifikáció és szerteágazó szaktudással rendelkező, magasan képzett személyi állomány szükséges. Véleménye szerint a megemelkedett kiadásokat ellensúlyozni kell, a szakképzett munkaerő megtartása érdekében pedig szükségszerű bért emelni. 

A GIA Form Kft. első embere úgy gondolja, akkor a leghatékonyabb a működés, ha a szervezetben egyaránt nincs változás a vezetés, a gyártás, a projektmenedzsment és a minőségbiztosítás területén. Kifizetődő a munkatársak megbecsülése, náluk 4 százalék alatt van a fluktuáció, miközben az iparágban nem ritka a 10-15 százalékos ráta sem. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az akkumulátorgyárakba kell szakképzett és külföldi munkaerő is, mert itthon egyszerűen nincs elég.

A Fülöp-szigeteki vendégmunkások hatékonysága bizonyított, 30 százalékkal jobban teljesítenek bármelyik más dolgozónál. Az más kérdés, hogy velük is foglalkozni kell, ápolni a lelküket, lakóparkokat építeni nekik, utaztatni őket. Cserébe viszont lelkiismeretesen, szorgalmasan bejárnak dolgozni, precízen elvégzik a feladatukat, mert így szocializálódtak. Az viszont semmiképpen sem működhet, hogy egymástól csábítsuk el ezeket az alkalmazottakat, mert a bérspirál elindulásával csökkenne a magyar gazdaság versenyképessége – fejtette ki a szakértő a Világgazdaságnak adott interjújában. 

Fotó: Facebook