A Politico Poll of Polls kutatása szerint a PiS köré szerveződő Egyesült Jobboldal áll az első helyen 36 százalékkal, de szeptember közepe óta gyengül. Donald Tusk ex­miniszterelnök Polgári Koalíciója (KO) 30 százalékon áll. A KO esetleges szövetségese, a kereszténydemokrata, liberális Harmadik Út, valamint a Baloldal egyaránt százalékon áll. Fontos szerepbe kerülhet a jobboldali Szabadság és Függetlenség Konföderáció is, amely inkább PiS-hez húzhat - írja a maszol, a politico-ra hivatkozva. 

A lengyel jobboldaliak a szavazás utáni választási rulettel néznek szembe

A lengyel jobboldali Konföderációs párt kulcsszerepet játszhat a vasárnapi országgyűlési választás után. A politico közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a Konföderáció – a gazdasági libertáriusok, szélsőjobboldali ideológusok és a nők jogaival és a kutyák evésével kapcsolatos furcsa nézeteket valló szelíd keveréke – 9 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A két legnagyobb párt – a kormányzó nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) és a centrista ellenzéki Polgári Koalíció (PO) – egyike sem szerezhet elegendő mandátumot ahhoz, hogy önállóan kormányt alakítson. Ezért olybá tűnik, a PiS lehet a befuitó, ám a párt egyetlen lehetséges koalíciós partnere a Konföderáció lenne, mivel hasonló nacionalista nézeteket vallanak, bár gazdaságpolitikájuk nagyon eltérő. De nem világos, hogy a Konföderáció kormányozna-e és segíteni akar-e a PiS-nek a harmadik ciklusban is hatalmon maradni.

Sławomir Mentzen, a párt egyik vezetője két lábbal szált bele Mateusz Morawiecki miniszterelnökbe, felhívást tett közzé a közösségi médiában, amelyben arra kérte az embereket, hogy 1 millió złoty (220 000 euró) fejében álljanak elő kompromittáló felvételekkel a kormányfő ingatlanvásárlásairól.

Lengyelül beszélők, előnyben:

Természetesen a felvétel kézhezvétele után közzéteszem, és átadom a rendőrségnek… Az ajánlat addig érvényes, amíg Mateusz Morawiecki a miniszterelnök – remélem, ez mielőbb véget ér

– mondja Mentzen, aki a felvételen a pénzt meg is mutatja a nézőknek.

Lengyel rulett

Az nem világos, hogy a Konföderáció hogyan kezeli a választások utáni alkukat, ahol a tét óriási, a PiS és az ellenzék számára egyaránt. Formálisan csatlakozhatnak a PiS-kormányhoz egy koalícióban, informálisan támogathat egy PiS kisebbségi kormányt, vagy akár támogathat egy ellenzéki vezetésű kormányt, amelynek célja a PiS hatalmi uralmának megtörése, ami gyengítené a Jog és Igazságszolgáltatást, és megnyitná az utat a Konföderáció számára, hogy többet szerezzen. jobboldali szavazók.

Bármilyen rövid távú haszon a PiS-szel való egyesülésből megoszthatja a pártot, és megingathatja esélyeit a közelgő helyi, európai és elnökválasztásokon.

fotó: The Economist Fb oldala