Magyar űrhajósjelöltek kiképzése a NASA-nál

Április elején három magyar férfi, akik az űrhajózás terén ambiciózus karriert terveznek, a NASA houstoni központjában vett részt egy 10 napos szakmai programon.

A magyar űrhajósjelöltek betekintést nyerhettek a szakemberek mindennapi munkájába és személyes találkozókra is sor került korábban az űrben járt asztronautákkal. A program során megismerkedhettek a Nemzetközi Űrállomás élethű másával, ahol a kiképzések folynak.

A látogatás során a jelöltek elméleti és gyakorlati képzésben részesültek, valamint alkalmassági teszteket és különböző kiképzési feladatokat is elvégeztek. Emellett lehetőségük nyílt a virtuális valóság segítségével végzett űrbeli munkavégzés kipróbálására is.

A jelöltek biztonságát szakértők és pszichológusok folyamatosan monitorozták, elemezve reakcióikat és kommunikációs képességeiket, így nyomon követve egészségügyi állapotukat.

A magyar csapat tagjai Philadelphiában végzett centrifugaképzésen is részt vettek, ahol 6G-s terhelést kellett elviselniük 45 percen át, ami az űrrepülés során bekövetkező mell-hát irányú többletterhelést szimulálja.