A muskátli gondozása: Hasznos tippek kezdő kertészek számára

A muskátli a kertek és teraszok kedvelt dísze, melynek gondozása nem igényel különösebb szaktudást. A Pelargonium for Europe szakértőinek tanácsai segítségével a kezdő kertészek is sikerrel nevelhetik ezt a virágot.

A muskátli egész nyáron át pompásan virágozhat, ha betartjuk a gondozásával kapcsolatos alapvető szabályokat. A növényeknek elegendő helyre van szükségük, így ültetéskor figyeljünk arra, hogy legalább 20 cm távolságot hagyjunk közöttük, és a cserép magassága ne legyen kevesebb mint 18 cm. A jó minőségű, előtrágyázott virágföld mellett ne feledkezzünk meg a vízelvezető rétegről sem, hogy a felesleges víz el tudjon szivárogni.

A muskátli szereti a napfényt, így a lehető legtöbb napfény érje, de részleges árnyékban is jól érzi magát. Az esőt azonban nem kedveli, különösen a nagy vagy dupla virágú fajták, ezért esős napokon érdemes védelmet biztosítani számukra.

Az öntözés fontos része a muskátli gondozásának, mivel a növény képes sok nedvességet tárolni a leveleiben és szárában. A rendszeres öntözés elengedhetetlen a bőséges virágzás érdekében, különösen a forró nyári napokon, amikor akár reggel és este is szükség lehet az öntözésre. A víztárolós virágládák és az automata öntözőrendszerek használata csökkentheti az öntözés gyakoriságát.

A tápanyagellátás is kulcsfontosságú, hiszen a muskátli sok tápanyagot igényel. Az ültetést követő négy-hat héten belül érdemes elkezdeni a trágyázást, mivel addigra a földben lévő tápanyagok elfogyhatnak. Hetente egyszer adjunk a vízhez virágzást elősegítő műtrágyát, vagy használjunk műtrágyapálcikákat, amelyek körülbelül két-három hónapig tartanak ki. A lassan oldódó műtrágyák esetében hosszabb időt hagyhatunk az utántáplálásig, de késő nyáron még ezeknél is szükség lehet kiegészítő tápanyagra.

Végül, de nem utolsósorban, a hervadt virágok és levelek, valamint az elhervadt szárak rendszeres eltávolítása elősegíti a növény egészségét és a virágképződést. Az öntisztuló fajták esetében kevesebb gondozás szükséges, de az elszáradt leveleket itt is érdemes kézzel leszedni.