Izlandon munkába állt a világ legnagyobb szén-dioxid-szivattyúja

2021-ben Izlandon üzembe helyezték az első nagyüzemi szén-dioxid-szivattyút, amelynek próbaüzeme sikeres volt, ezért a Climeworks cég egy tízszer nagyobb verziót épített meg, amelyet most indítottak be, és ez a világ legnagyobb ilyen jellegű üzeme.

Az új üzem jelenleg 12 modullal működik, de a tervek szerint év végére ez a szám 72-re fog bővülni. Ekkor az üzem évi 36 ezer tonna szén-dioxid kiszűrésére lesz képes a levegőből, ami körülbelül 8000 autó éves kibocsátásának felel meg.

A szén-dioxid-szivattyú működése egyszerű: a konténer méretű modulokban lévő szűrőkön ventilátorok segítségével átvezetik a levegőt, amely megköti a szén-dioxidot. Ezt követően a szén-dioxidot vízben oldják fel, és nagy nyomással a föld mélyére pumpálják, ahol a bazalttal reakcióba lépve a kőzetbe épül be, és ott marad évmilliókra. Az üzemhez szükséges energiát egy közeli geotermikus erőmű biztosítja.

A technológia jelenleg még drága, és a kapacitása csekély az emberiség éves 40 milliárd tonnás kibocsátásához képest. A Climeworks cég azonban úgy véli, hogy a megoldásuk jól skálázható, és csak egy a szén-dioxid megkötésére irányuló több ígéretes projekt közül. A cég tervei szerint, ha megújuló energiaforrásokat használnak, akkor 2050-re a technológia éves szén-dioxid-kiszűrési kapacitása elérheti a milliárd tonnás nagyságrendet. A párizsi klímaegyezmény célkitűzései szerint 2050-re több milliárd tonnával kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást a klímaváltozás megállítása érdekében, és a Climeworks technológiája jelentős mértékben hozzájárulhat ehhez, hiszen nem csak kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, hanem aktívan eltávolítják a már a levegőbe került szén-dioxidot.