2024.02.28., szerda - Elemér
Budapest: 10o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Közpénzekért kartelleztek, lebuktak

frisshirek.hu | 2023. október 12. - 12:00
Közpénzekért kartelleztek, lebuktak

Forgalomtechnikai tenderekben érdekelt vállalkozások kartellje miatt csaknem 300 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal.

Az ország egészét lefedő, sorozatos összejátszásokban 17 cég vett részt, 2012 és 2014 között osztották föl egymás között az útjelfestési és közúti táblázási tevékenységeket. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyolc éven át vizsgálódott, mire le tudta zárni az ügyet.

A kartell nem csupán a versenyjogot érintette, számos eleme bűncselekménynek is minősült a Fővárosi Törvényszék döntése alapján

- mondta el a GVH elnöke.

Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta, hogy a közpénzeket érintő kartell a legsúlyosabb versenykorlátozó magatartás, a GVH ezért kiemelt figyelmet fordít ezek felderítésére, a tiltott összejátszások leleplezésére.

2021-BEN TÖBB MINT 16 MILLIÁRD FORINTOS BÍRSÁGOT SZABTAK KI 39 VÁLLALKOZÁSRA ILYEN ESETEK MIATT, EZ VOLT A HATÓSÁG 30 ÉVES TÖRTÉNETÉNEK REKORDJA.

A versenykorlátozó eljárások feltárására tavaly ugyancsak kiemelt figyelmet fordítottak, a versenyfelügyeleti bírságok 80 százaléka ilyen ügyek következménye volt. A kartellek vizsgálata idén sem szorult háttérbe, így tavasszal kiderült, hogy a BKV menetrend szerinti hajójáratainak üzemeltetését 4 vállalkozás jogsértő együttműködéssel próbálta elnyerni. Jelenleg egyebek között építőipari ügyekben vizsgálódnak, kartell és erőfölénnyel visszaélés gyanúja miatt.

A jogsértések feltárása a tisztességes piaci viszonyok érdekében folytatódik, a hatóság nem hagy kiskaput a versenykorlátozó magatartásnak

- jelentette ki Rigó Csaba Balázs.

A most felgöngyölített kartell nyomára egy másik ügyben lefoglalt bizonyítékok vezettek. A versenyhatóság csaknem 100 tendert vizsgált az eset kapcsán, 65-nél be is bizonyosodott a jogsértő jelleg, ezek összértéke csaknem 1,5 milliárd forint.

AZ ÉRINTETTEK EGYEZTETTÉK EGYMÁSSAL AZ AJÁNLATADÓI MAGATARTÁSUKAT, A NYERTES SZEMÉLYÉT, AJÁNLATI ÁRAIKAT, HOGY A PIACI RÉSZESEDÉSEIKET MEGŐRIZZÉK. 

A jogsértést 8 vállalkozás ismerte el egyezségi eljárás keretében vagy azon kívül. Az érintettek közül ketten összesen 10,5 millió forint értékű jóvátétel megfizetését vállalták. Az ilyen esetekben az együttműködést a GVH figyelembe veheti a bírság összegének megállapításakor, és az érintettek mentesülhetnek a közbeszerzések alóli kizárásból is. A versenyhatóság végül a 17 cégre összesen 284,8 millió forint bírságot szabott ki.