A bányakapitányság hosszas vizsgálódás után megállapította, hogy a recski bányaomlásban érintett bányavállalkozó jogi felelőssége megáll, de szankcióként egészen arcpirító és nevetséges összeget állapított meg – olvasható a hvg.hu oldalán.

Az erős fideszes kapcsolatokkal rendelkező bányavállalkozó, aki várhatóan több tízmilliárdos üzletet kötött a bányanyitással, megússza az ügyet 3 millió forintos bírsággal.

Ahogy arról a frisshirek.hu már többször is beszámolt, még június 8-án hatalmas esőzés után iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor utolsó szakaszának mintegy húsz lakóingatlanát, mintegy 50–60 ember kiköltöztetését rendelték el. A bányacég, az Andezit-Bau Kft. Nagy István, valamint Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona.

A villámárvízek olyan súlyos lakhatási problémákat okoztak Recsken, hogy az Országos Bányakapitányság vizsgálatot rendelt el a bányavállalkozó ellen. Kanász-Nagy Máté országgyűlési képviselő, aki régóta foglalkozik a bányanyitással kapcsolatos egészségügyi és környezeti problémákkal, az elmúlt hetekben számos formában érdeklődött a hivatalnál arról, hogy mikor zárul le a vizsgálat és milyen szankciók várhatóak.

Az LMP szerint ez az összeg nevetséges, de egyben felháborító, ezért Kanász-Nagy Máté hivatalos megkereséssel fordul a kormányhoz a szankció felülvizsgálata ügyében.

Fotó: Kanász-Nagy Máté Facebook-oldala