Június 8-án a hatalmas esőzés után iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor utolsó szakaszának mintegy húsz lakóingatlanát, mintegy 50–60 ember kiköltöztetését is elrendelték. A bányacég, az Andezit-Bau Kft. Nagy István, valamint Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona - írta meg a 168.hu. A kft. a sárlavina után helyiek elmondása szerint 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki családonként. 

A kedélyek lassan csillapodtak csak a településen. Az egyik recski lakos a közösségi oldalon írta meg felháborodását az esőzések előtti időszakról: 

Itt dolgoznak most is a dombon, felettünk. Hétvégén is, ha esik, ha fúj. Attól félünk, hogy ránk omlik. Éjszaka is felkelek, nem tudok pihenni, aludni. Pedig olyan jó, nyugodt hely volt ez, tudja, nyáron olyan volt ez, mint az üdülő! Csendes, jó levegő volt itt. De ennek vége. Állandó zaj van meg az a robbantás. Minket nem kérdeztek meg, de nem is tájékoztattak, hogy mi lesz. Hogy lehet ez? Hogy nem kérdeztek meg legalább, hogy akarjuk-e ezt, vagy sem? Maga elhiszi, hogy ezt így meg lehet csinálni? Hogy aki mellett bányát nyitnak, annak be se dobnak egy papírt, hogy hahó, itt bánya lesz?

A helyiek hiába jelezték január óta több fórumon is, hogy a bánya túl közel van a házakhoz, akkorra már Kósa Lajos ügyvédjének cége minden engedélyt megkapott. A sárlavinát követően a helyszínt a rendőrség lezárta, ezért az ott lakó családokat ki kellett telepíteni. Aki nem tudott rokonokhoz menni, annak a település sportcsarnoka maradt. Sokan vissza sem mernek költözni, mert bármikor jöhet egy zivatar, de sem a kiküldött kormánybiztos, Sztojka Attila, sem a Fidesz országgyűlési képviselője, Horváth László sem tudta megmondani, mikor oldódhat meg a helyzetük.

A héten azonban fordulat történt. A megjelent Kormányhatározat alapján a kormány biztosított 500 milliós forrást. 

„terhére az  érintett személyek lakhatásának megteremtése érdekében külön kérelem benyújtásával egyedi támogatást nyújtson az  MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a  továbbiakban: MR Lakásalap NKft.) részére támogatási előlegként, a  támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján, azzal, hogy a támogatói okiratban rögzítse, hogy

  • a) az 5. pont alapján készített jelentésben foglalt megállapításokat az MR Lakásalap NKft. figyelembe veszi,
  • b) a fel nem használt támogatást az MR Lakásalap NKft. köteles a központi költségvetés javára visszafizetni,
  • c) ingatlanvásárlás esetén a  vételár megfizetésétől számított 15 napon belül írásban tájékoztassa a belügyminisztert.”

A kormány a lakhatási problémák rendezésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat által alapított MR Lakásalap Nonprofit Kft.-t bízta meg.

Arról, hogy mikor költözhetnek vissza felújított házaikba a lakók, vagy kapnak-e más ingatlant, nincs információ. 

A Szabad Európa rádió és hírportál videót készített és bemutatja a károkozást is.
 

Fotó: Sztojka Attila Facebook-oldala