A COVID időszaka nagyon sokak számára egyet jelentett a bezártsággal és a félelemmel. Nem véletlen, hogy ezek az érzések most is felidéződnek bennünk, arról nem beszélve, hogy az inflációnak „köszönhetően” mindenki megélhetése sokkal bonyolultabb, - tudtuk mag Dr. Szabó Irán pszichológustól.

Az őszi-téli depresszió egyik tökéletes ellenszere a célok kitűzése és az, hogy minden áldott nap tegyünk értük. Az, hogy be vagyunk zárva az otthonainkba, hogy hamarabb lesz sötét, közel sem jelenti azt, hogy nem lehetünk felvillanyozva, tervekkel, álmokkal tele.
Társadalmi probléma az elmagányosodás

Az egyik legveszélyesebb dolog, mely növeli a depressziós rátát az az érzés, hogy nem kellünk senkinek. A társtalanság vagy a rosszul működő párkapcsolatok szintén képesek elvenni az életörömöt.

Mindenképp el kell döntenünk, hogy egyedül vagyunk, vagy magányosak vagyunk.

Mert a kettő korántsem jelenti ugyanazt.

Egyedül lenni fejlődést, időt és akár boldogságot is jelenthet. Míg a magány kiüresedettséget, szorongást és folyamatos lehangolt állapotokat eredményez.

Az ősz az önfejlesztés időszaka. A pillanat, amikor az ember szembenéz önmagával, akár egyedül, akár szakember segítségével és minden nappal erősebbé válhat.

Ugyanez érvényes a testmozgásra, az idegen nyelvek tanulására vagy bármire, amibe eddig nem mertünk belevágni. Most, a valódi őszi idő beköszöntével erre tökéletes lehetőség nyílik.

És ugyanígy érkeznek majd az új ismeretségek, barátok, emberi kapcsolatok is, melyek építenek bennünket.

Épp ezért nem dőlhetünk be az időjárás és lelki állapot szoros kapcsolatának, mert nincs ilyen.
A természet közelsége, a séták vagy kirándulások, a testmozgás, edzés, tervek és megvalósítások időszakában csupán akarat kell ahhoz, hogy megtaláljuk azokat az elfoglaltságokat, melyek feltöltenek bennünket.