Nagy lépésre készül az OTP, ilyen még nem volt a bank történetében

Erősödni tudott a forint a héten, az euróval szemben kisebb, a dollárral szemben nagyobb mértékben. A hetet a magyar deviza az euróval szemben a 394-es szint felett kezdte, majd péntekre a 392-es szintet érte el. A múlt héthez képest a magyar tőzsde is jól teljesített, ebben kiemelt szerepe volt az OTP-nek és a Richternek. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a bank történetének legnagyobb akvizíciójára készülnek, azonban a felvásárolni kívánt pénzintézet nevét még nem árulta el. A héten csökkent a gáz ára, azonban az olaj drágult. Heti összefoglalónk.

A forint az euróval szemben a 394-es szint felett indította a hetet, majd kedd délelőtt kezdett erősödni, amit a délutáni kamatdöntés sem befolyásolt. A jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát, és szigorú hangnemet ütött meg a további kamatcsökkentésekkel kapcsolatban. A forint ezután a 393-as szintig erősödött, de szerdán a kurzus ismét a 394 közelében alakult, majd csütörtökön újra próbálkozott az erősödéssel.

Az amerikai hírekre reagáltak a devizapiacok

Az amerikai gazdaság az idei első negyedévben a várt 2,5 százalék helyett csak 1,6 százalékkal nőtt, ami a Fed kamatvágás előrehozását kellene, hogy eredményezze. A fogyasztói árak gyorsabb emelkedése azonban azt jelzi, hogy a Fed csak az év végén léphet. Ennek hatására a dollár erősödni kezdett az euróval szemben, ami az euró-forint kurzust is a 394-es szint fölé lökte, de ez a reakció csak átmeneti volt, és a forint péntekre 392-ig erősödött az euróval szemben.

Így mozoghat a forint a jövő héten

A következő héten több fontos gazdasági esemény is várható. Kedden a KSH az első negyedéves GDP-adatokat és a termelői árindex márciusi alakulását teszi közzé. Szerdán munkaszüneti nap lesz, de az Egyesült Államokban kamatdöntő ülést tart a Fed. A piaci szereplők már csak szeptemberre árazzák az első amerikai kamatvágás időpontját. Amennyiben a Fed szigorú hangvételt üt meg, erősödhet a dollár, ami gyengítheti a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot.

Nagy bejelentést tett Csányi Sándor

A tőzsdék a múlt heti esés után összekapták magukat, a BUX index a pénteki zárásra 67 ezer pont fölé emelkedett. A Magyar Telekom az osztalékszelvény levágása miatt esett vissza, de a blue chipek, így a Richter és az OTP részvényárfolyamai emelkedtek. Az OTP részvényárfolyama a pénteki közgyűlésen elhangzottakra reagálva jelentősen emelkedett, Csányi Sándor bejelentette, hogy a bank történetének legnagyobb akvizíciójára készülnek, de a céltársaság kilétét még nem árulták el.

Megerősítették Magyarország adósság-besorolását

A Standard and Poor's stabil kilátással továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság biztos alapokon áll. Magyarország iránt erős a bizalom, a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések folyamatos beáramlása is alátámasztja ezt. A magyar gazdaság stabil alapokon áll, 2010-hez képest 1 millió új munkahely jött létre, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 millió főt, a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van.

Csökkent a gáz ára, az olaj drágult

Az európai gázár a TTF holland gáztőzsdén a májusi határidőre az előző hét pénteki 31 euróról ezen a héten péntekre 29 euróra csökkent. Az északi-tengeri Brent típusú olaj ára viszont emelkedett, az előző hét pénteki 87,26 dollárról e hét péntekre 89,25 dollárra.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

      1. 30., 08.30 – KSH, GDP,
      1. 30., 08.30 – KSH, termelői árindex,
      1. 01., 20.00 – Fed, kamatdöntés.