Amióta Luis van Gaal szövetségi kapitány harmadszor is leült a válogatott kispadjára,

Hollandia a pénteki nyolcaddöntős párharc előtt 19 mérkőzést vívott meg veretlenül – a teljes vébéselejtezős sorozatot és eddig a katari tornát is beleszámítva.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Szenegál és a házigazda Katar elleni 2-0-s sikerrel, valamint az Ecuador elleni 1-1-es döntetlennel a csoportból első helyezettként léptek tovább a narancsmezesek, akik a legjobb tizenhat között 3-1-es győzelemmel átléptek az Egyesült Államokon is.

A végső győzelemre is esélyesnek tartott kétszeres világbajnok Argentína korántsem kezdte ilyen magabiztosan az idei világbajnokságot. A csapat a csoportkör nyitófordulójában óriási meglepetésre 2-1-re kikapott Szaúd-Arábiától, Mexikót és Lengyelországot viszont már 2-0-ra legyőzve megnyerte csoportját. A nyolcaddöntőben pedig 2-1-es sikerrel ejtette ki Ausztráliát – Lionel Messi gólt szerzett profi pályafutása ezredik mérkőzésén.

Hollandia és Argentína közös vébétörténete meglehetősen régre nyúlik vissza: először 1974-ben találkoztak egymással, négy évvel később döntőt is játszottak, de 1998-ban, 2006-ban és 2014-ben is összefutottak.

Utóbbi meccs az elődöntő volt, gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel Argentína jutott a fináléba.

A pénteki negyeddöntőben eleninte a hollandoknál volt többet a labda, de nem jutottak vele messzire, ahogy az argentinok sem a kósza próbálkozásaikkal. Utóbbiaktól érkezett a 33. percben az első kaput eltaláló, ámde könnyen védhető lövés. Nem sokkal később azonban már vezetett Argentína:

Messi tökéletes labdát tett Molina elé, aki átvette a játékszert és elegánsan a kapuba lőtt (0-1).

A szünetben kettőt is cserélt a holland szövetségi kapitány, ez azonban nem éreztette pozitív hatását az immár eredménykényszerben futballozó csapata játékán. Az argentinok kézben tartották a mérkőzést, Messi veszélyes helyről elvégzett szabadrúgása után a háló tetejét súrolta a labda, volt tehát előjele a Copa Amerika-győztes második góljának.

Az Acuna buktatásáért megítélt büntetőt a 73. percben Messi higgadtan értékesítette (0-2).

A hétszeres aranylabdásnak ez volt a tizedik vb-gólja, amivel befogta az argentin rangsor élén Gabriel Batistutát.

Hollandia még csak kapura sem lőtt a második félidőben, mígnem

a 83. percben tökéletesen érkezett Berghuis beívelésére a nemrég becserélt Weghorst, aki a kapuba csúsztatott (1-2).

Két perc múlva Luuk de Jog bombázott rá egy lecsorgó labdát, de csak az oldalháló rezdült meg az argentin kapun... A mutatott játékot tekintve Hollandia szorossá tette a hajrát, feszültté is vált a találkozó: Parades a holland kispadhoz bikázta a labdát, miután szabálytalankodott, mire fel mindenki a pályára rohant, lökdösődés tört ki, repkedtek a sárga lapok...

Aztán a rendes játékidő legvégén jött a csapás Argentína számára:

kapuközeli szabadrúgáshoz jutott Hollandia, Koopmeiners nem rúgta rá, hanem középre gurította a labdát, Weghorst pedig átvette, majd a 101. percben a kapuba helyezte (2-2).

A narancsmezesek kiharcolták a döntetlent, így

követhezhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A ráadás első félidejében gyakorlatilag semmi érdemi nem történt a pályán. A másodikat már uralták at argentinok, de vagy a kapus, vagy a holland blokk hárított – a 120. percben, Enzo Fernandez lövésénél pedig a kapufa. A végeremény azonban már nem változott,

a csapatok felsorakoztak a tizenegyespárbajhoz.

Hollandiánál két játékos is hibázott – mindkét esetben Martinez kapus hárított –, Argentínánál csak egy, így a dél-amerikaiak nyerték meg a drámai catát.

Az argentinok az elődöntőben azokkal a horvátokkal találkoznak, aki ma délután szintén tizenegyesekkel győzték le Brazíliát.

NEGYEDDÖNTŐ

Hollandia–Argentína 2–2 (0–1, 2–2, 2–2), tizenegyesekkel: 3–4
Loszaíl, Lusail Iconic Stadion, 88 235 néző. Vezette: Mateu Lahoz (spanyol)
Hollandia: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, De Roon (Koopmeiners, a szünetben), F. de Jong, Blind (L. de Jong, 64.) – Gakpo (Lang, 113.), Memphis Depay (Weghorst, 78.), Bergwijn (Berghuis, a szünetben). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Argentína: E. Martínez – Romero (Pezzella, 78.), Otamendi, Lisandro Martínez (Di María, 112.) – Molina (Montiel, 106.), De Paul (Paredes, 66.), E. Fernández, Mac Allister, Acuna (Tagliafico, 78.) – Messi, J. Álvarez (Lautaro Martínez, 82.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Gólszerző: Weghorst (83., 90+11.), ill. Molina (35.), Messi (73. – 11-esből)

Fotó: Az argentin Lionel Messi és Leandro Paredes, miután 4-3-ra győztek a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Hollandia-Argentína mérkőzés 2-2-es döntetlenre végződött hosszabítása utáni büntetőpárbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 9-én. MTI/EPA/Mohamed Meszara