Lionel Messiék ugyan gyengén kezdték a világbajnokságot, és a szaúdiaktól elszenvedett világraszóló vereség miatt egy ideig még a továbbjutásuk is veszélyben forgott, végül viszont – Mexikó és Lengyelország legyőzését követően – csoportelsőként jutottak a nyolcaddöntőbe a C jelű négyesből. Az argentinok csillaga.

Lionel Messi profi pályafutása ezredik mérkőzésére készült az ausztrálok ellen. A hétszeres aranylabdás ugyanakkor még soha nem szerzett gólt a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában.

Ausztrália a története során csupán második alkalommal élte túl a csoportkört a világbajnokságokon. Már ezzel messze túlteljesítették a várakozásokat. Előzetesen az ausztrálokat tartották a mezőny egyik leggyengébb csapatának és keretének, ám a franciáktól elszenvedett 4-1-es vereséget követően Tunéziát és Dániát is sikerült 1-0-ra megverniük., így a D csoport második helyezettjeként kerültek be a legjobb 16 mezőnyébe. Érdekesség, hogy a katari vébén eddig az összes mérkőzésükön megszerezték a vezetést. Az ausztrál válogatott azonban még sosem jutott el a vébénegyeddöntőig.

„Álmosan” indult és úgy is folytatódott jó ideig a meccs, egészen az első félidő derekáig.

A 35. percben Messi jobbról érkező szabadrúgását még kifejelték a védők, de aztán ismét elé került a labda, kicsit megtolta befelé és 15 méterről kilőtte a jobb alsó, hosszú sarkot (1-0).

Ez volt a játékrész első és egyetlen lehetősége.

A második félidő elején ismét a hétszeres aranylabdás eresztett el egy kapu eltaláló lövést, de ekkor még Ryan könnyedén hárított. Viszont

az 57. percben egy hazaadást követően nehéz helyzetbe került az ausztrál kapus, akitől végül Alvarez elvette a labdát és 6 méterről az üres kapuba gurított (2-0).

A folytatásban az addig megszokott mederben csordogált a mérkőzés – az argentinok támadtak, az ausztrálok jobbára védekeztek –, aztán egyszercsak a semmiből megérkezett a szépítő találat:

a 77. percben Goodwin lövésre szánta el magát 18 méterről, a labda az arcát védő Enzo Fernandezen megpattanva védhetetlenül vágódott a bal sarokba – öngól (2-1).

És igazából ekkor kezdődött meg „a” vébényolcaddöntő. Ausztrália minden mindegy alapon támadni kezdett a hosszabbításért – és noha Argentínának is adódtak még lehetőségei – kis híján ki is csikarta a döntetlent. A 81. percen Behich szenzációs cselekkel három emberen is átjutott, az ötösnél azonban Lisnadro Martínez önfeláldozó szereléssel mentett, de még a 97. percben is hatalmasat kellett, hpgy védjen a dél-amerikai kapus, Emiliano Martinez...

A végeredmény azonban már nem változott, mondhatni

megúszta a kétszeres világbajnok.

Az argentinok a negyeddöntőben Hollandiával találkoznak. Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, ma délután a narancsmezesek 3-1-re verték az Egyesült Államokat.

NYOLCADDÖNTŐ

Argentína–Ausztrália 2–1 (1–0)
al-Rajján, Ahmed bin Ali Stadion. Vezette: Marciniak (lengyel)
Argentína: Martínez – Molina (Montiel 80.), Romero, Otamendi, Acuna (Tagliafico 71.) – De Paul, E. Fernández, Mac Allister (Palacios 80.) – Gomez (L. Martínez 50.), Messi, Álvarez (La. Martinez 71.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.
Ausztrália: Ryan – Degenek (Karacic 72.), Rowles, Souttar, Behich – Leckie (Kuol 72.), Mooy, Irvine, Baccus (Hrustic 58.)– McGree (Goodwin 58.), Duke (Maclaren 72.). Szövetségi kapitány: Graham Arnold.
Gólszerző: Messi (35.), Álvarez (57.), ill. E. Fernández öngól (77.)

Fotó: Lionel Messi argentin csapatkapitány ünnepel a katari labdarúgó-világbajnokság Argentína-Ausztrália nyolcaddöntő mérkőzésének végén az ar-rajjáni Ahmad bin Ali Stadionban 2022. december 3-án. Argentína 2-1-re győzött. MTI/EPA/Friedemann Vogel