Lassan kezdetét veszi az ünnepi készülődés, de az infláció és a jelenlegi gazdasági helyzet miatt az idei karácsony a szokásosnál nagyobb nehézség elé állíthat sok családot. Nem kivétel a drágulás alól a karácsonyfák ára sem: a Nordmann-fenyőfák méterára 9-10 ezer forint között mozog, míg az ezüst-és lucfenyők esetében 5-6 ezer, illetve 3-4 ezer forinttal kell kalkulálnunk méterenként.

Az áremelkedés hátterében leginkább olyan tényezők állnak, amik ellen nem sokat tehetünk: megnövekedtek a fuvarozási költségek és a sofőrök bérei is.

A mi fáink kivétel nélkül hazai fenyők, elsősorban Zala megyéből származnak. A fákat online értékesítjük, így amellett, hogy a vásárlóink csupán néhány kattintással rátalálhatnak a tökéletes fára, fenntarthatóan működünk, hiszen csak azt a fenyőt vágjuk ki, amelyikbe valaki beleszeretett, egyet sem termelünk ki fölöslegesen

– árulta el Udvardy Bence, a nyolc éve működő Fenyofa.com ügyvezetője. Az elmúlt évben a cég 6-800 fát értékesített házhozszállítással Budapest agglomerációjában, és terveik között szerepel, hogy hamarosan országos szinten is jelen legyenek a piacon. Az egyre növekvő kereslettel a logisztika is komoly kihívást jelent, különösen a belvárosi közlekedési nehézségek miatt.

A szakember szerint a fenyőfák kereskedelme az országban évről évre bővül. Az átlag hazai vásárló az 1,8-2 méteres fákat keresi leginkább. Az ortodox karácsony későbbi időpontja miatt néhány fenyőt a magyar szezon után még az országhatáron kívül adnak el a magyar kereskedők, Szerbiában és Dél-Olaszországban is értékesítenek. A legnépszerűbb választás továbbra is a Nordmann-fenyőfa, mivel lassan hullik le a tűlevele, és kellemes illatot áraszt. A lucfenyő is jellegzetes illatú, ugyanakkor ennek a fajtának a levelei hullanak le a legkorábban. Ezért sokan az ezüstfenyőt részesítik előnyben, mivel az illatos, tartósabb, bár szúrós levelekkel rendelkezik.

Fotó: Pixabay