Novemberben a fővárosi kínálatban szereplő albérletek átlagos bérleti díja 160-315 ezer forint volt az egyes kerületekben, a budapesti átlag pedig 240 ezer forint. A vármegyeszékhelyeken 100 ezertől 190 ezerig terjedő skálán szóródnak az albérletárak 

– olvasható az ingatlan.com elemzésében.

„Az elmúlt hónapok adatai alapján elmondható, hogy ingadoznak a bérleti díjak. Nyár óta mérsékelt csökkenésre, stagnálásra és szerény emelkedésre egyaránt volt példa. A bérleti díjak hullámvasutazása részben azzal magyarázható, hogy a mostani árszinteken már nagyon megnézik a bérlők, melyik lakást veszik ki. Havi 10 ezer forintos különbség ugyanis éves szinten már 120 ezer forintos megtakarítást jelent” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzáfűzte:

A mindennapi kiadások éves növekedése miatt az albérletkeresők még körültekintőbben választják ki következő otthonukat, ezért már nem lehet bármilyen lakást bármilyen áron kiadni Budapesten és a nagyvárosokban. Erre utal az is, hogy a kiadó lakások kínálata folyamatosan növekszik, de a legjobb áron elérhető albérletek napok vagy órák alatt gazdára találnak.

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint az országos kínálat felemás képet mutat, Budapesten éves összevetésben 10 százalékkal bővült, így több mint 8500 lakásból válogathattak a bérlőjelöltek, míg a vármegyeszékhelyeken ugyanannyi kiadó lakást hirdetnek, mint tavaly ilyenkor. Utóbbi több mint 2500 lakást jelent.

Budapesten az átlagos bérleti díj 240 ezer forint, ami 40 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten. A különböző kerületekben 160 ezertől 315 ezer forintig terjednek a bérleti díjak, ez pedig 2500-50 000 forintos növekedést jelent éves szinten. Egyetlen városrészben csökkentek az árak, mégpedig a VII.-ben, ahol 10 ezer forinttal 210 ezer forintra csökkent az átlagos bérleti díj.

Fotó: Kiadó lakást hirdető tábla a főváros XI. kerülete egyik új lakóparkjának modern épületén.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba