Lakásvásárlás vs. albérlet és az autózás preferenciái

Az egyetemi városokban, mint Debrecen és Pécs, a lakásvásárlás hosszú távon gazdaságosabb lehet, mint az albérlet, míg Budapesten a magasabb keresettel rendelkezők járhatnak jobban a vásárlással. A Totalcar felmérése szerint a magyarok többsége 250 kilométeres távolságig választaná az autót utazási módként, de egyesek akár 1000 kilométer feletti távolságokat is vállalnának autóval.

Az egyetemi városokban a kollégiumi férőhelyek korlátozott száma miatt sok hallgató kénytelen albérletet keresni. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint azonban érdemes lehet a lakásvásárlást is fontolóra venni, különösen Debrecenben és Pécsen, ahol jelentős megtakarítás érhető el a hiteltörlesztés és az albérleti díjak összehasonlításával.

Debrecenben egy 40 négyzetméteres garzon lakás körülbelül 30 millió forintba kerül, és egy átlagkeresettel rendelkező család 20 évre 176 ezer forintos havi törlesztőrészlettel vehet fel rá hitelt, 6 millió forint önerő mellett. Ez havi szinten 69 ezer forinttal kevesebb, mint az albérleti díj, így négy év alatt több mint 3,3 millió forintot lehet megspórolni.

Pécsen egy hasonló méretű lakás már 20,4 millió forintért elérhető, és 4,7 millió forint önerővel 117 ezer forintos havi törlesztőrészlettel igényelhető hitel, ami havi 33 ezer forint megtakarítást jelent az albérleti díjhoz képest, négy év alatt összesen 1,6 millió forintot takaríthat meg a lakásvásárló.

Budapesten azonban a helyzet bonyolultabb, itt a magasabb keresettel rendelkezők profitálhatnak a lakásvásárlásból. Egy lakás átlagosan 41 millió forintba kerül, és a bank 9 millió forint önerőt kér, a havi törlesztőrészlet pedig 227 ezer forint. A nettó átlagkeresetnél magasabb jövedelem szükséges a hitel felvételéhez, de így is 15 százalékkal kevesebbet kell fizetni, mint az albérletért, ami négy év alatt 2 millió forint megtakarítást jelent.

Más egyetemi városokban, mint Szeged, Miskolc vagy Győr, a hiteltörlesztés és a lakbérek közötti különbség nem olyan jelentős, így ott a lakásvásárlás nem biztos, hogy gazdaságosabb.

A Totalcar által végzett felmérés szerint a magyarok 26 százaléka választaná az autót utazási módként, ha 0-250 kilométeres távolságot kellene megtenni. A válaszadók körülbelül 20 százaléka vállalna be 250-550 és 500-1000 kilométeres távolságokat is autóval, míg az 1000 kilométer feletti utakat szintén a válaszadók ötöde vállalná. A 60 év felettiek körében azonban kevesebben döntenének a plusz 1000 kilométeres autóutak mellett.

A közlekedési nehézségek, mint a MÁV és a légiközlekedés problémái, valamint a vonatokon tapasztalható hőség miatt egyesek még hosszabb távokat is hajlandóak lennének autóval megtenni. A Pulzus-kutatás szerint a válaszadók ötöde vállalná Budapest-Bécs, Székesfehérvár-Split vagy Szombathely-Szaloniki távolságokat is autóval. A kutatásból az is kiderült, hogy jelentős azoknak az aránya, akik nem tudják általánosságban megmondani, mi az a távolság, amelynél az autó lesz a legjobb megoldás.