Három magyar került fel az Europol legkeresettebb bűnözőinek listájára, ahová az Európai Unió tagállamaiból idén 59 elfogatóparanccsal körözött ember nevét vették fel.

A „Most wanted” listán olyanok szerepelnek, akiket egyebek mellett kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus vagy emberölés miatt köröznek. Ide került fel a három magyar bűnöző, mindhármukat kábítószer-kereskedelem és -terjesztés miatt keresi a rendőrség.

Ami a listán szereplő magyarokat illeti:

  • Ü. Pétert kábítószerek és pszichoaktív anyagok kereskedelme miatt körözik, azt írják, hogy házkutatáskor több fegyvert is találtak a lakásán és külön „veszélyes” figyelmeztetés is szerepel az adatlapján.
  • Cs. Andrást kábítószerrel és pszichoatkív anyagok kereskedelme, illetve csempészése miatt körözik.
  • B. Tamást szintén kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt keresik.

A legkeresettebb bűnözők listája az Europol oldalán 2016 óta elérhető. Eddig a 408 bűnöző fotóját bemutató lista alapján tett névtelen bejelentések 146 letartóztatáshoz vezettek.

A külön kampányban kérték a lakosság segítségét, azóta 21 ügyet sikerült sikeresen megoldani. A bűnözők felkutatásához az Europol idén is a lakossághoz fordult segítségért, azt kérik mindenkitől, hogy időnként látogassanak el a weboldalra, nézzék meg a bűnözők fényképeit, hogy felismerik-e valamelyiküket. Gyanú esetén pedig tegyenek névtelen bejelentést a weboldalon keresztül.

59-ből 3 magyar, bűnözésben lakosságarányosan felülreprezentáltak vagyunk (Fotó: Europol)

Fotó: Europol