Árverésen viheti a kocsit, de ne lepődjön meg, ha lekapcsolja az Interpol

Egy Audi A6 típusú autót bocsátott árverésre a szerb vámhatóság, amelyet az Interpol köröz, így nagy valószínűséggel lefoglalják, ha a tulajdonosa ezzel próbál meg határt átlépni.

A szerb vámhatóság gyakran értékesít lefoglalt tárgyakat, így nem ritka, hogy a szemfüles vásárlók jó áron juthatnak keresett cikkekhez. A most árverésre bocsátott 2015-ös évjáratú Audi A6-os indulóára körülbelül tízezer euró, ami jelentősen alacsonyabb, mint a piaci értéke, amely akár a tizenötezer eurót is meghaladhatja. Azonban az autó egyetlen, de komoly problémája, hogy az Interpol körözi, erről a potenciális vásárlókat előre tájékoztatják. Ennek ellenére kérdéses, hogy egy állami szerv hogyan értékesíthet egy körözött járművet. A vásárlóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az autót akár másnap elkobozhatják, kivéve, ha csak az udvarukban használják. Egy civil fogyasztóvédelmi szervezet szerint ilyen csak Szerbiában fordulhat elő.

Nem egyedi eset

Korábban hasonló esetek is előfordultak a Balkánon. 2006-ban az albán határon a macedón rendőrség öt embercsempészetre használt autót foglalt le, köztük egy luxus BMW terepjárót, amelyet állítólag David Beckhamtől loptak el Madridban. A jármű több mint húsz tulajdonost váltott, mielőtt a bűnözők birtokába került, majd a macedón belügyminiszter asszony használta szolgálati kocsiként. A miniszter asszony kijelentette, hogy ha Beckham visszakéri az autót, személyesen fogja átadni a kulcsait.

2011-ben egy dél-szerbiai férfi egy Mercedesre tett szert egy helyi vámhivatal árverésén, amelyről kiderült, hogy Svájcban lopták el. A férfi megpróbálta visszakérni a pénzét, miután rájött, hogy az autó külföldi tulajdonosé, de a vámhivatal elutasította a keresetét azzal az indokkal, hogy az autót a megtekintett állapotban vásárolta. A vámhivatal szerint az ügylet teljesen legális volt, és a kockázat a vevőt terheli.

Kétes eredet

2012-ben egy férfi egy lakóautót vásárolt egy kraljevói aukción a helyi vámhivataltól. A következő nyáron a montenegrói határon közölték vele, hogy a lakóautó lopott, az Interpol körözi, és ezért elkobozzák. Az olasz biztosító körözte a járművet, miután kártérítést fizetett a tulajdonosának, és bár hivatalos kérelemben kérték a jármű visszaszármaztatását, az állam nyilvános árverésen értékesítette azt. Az Interpol által körözött autókat általában leállítják a határon és a helyszínen elkobozzák. A szerb vámhivatal szerint az árverés előtt ellenőrzik az autók eredetét.