Lövöldözés a szerb-boszniai határnál

Egy szerb rendőr életét vesztette, egy másik pedig megsebesült, amikor lövöldözés tört ki a Bosznia-Hercegovina és Szerbia közötti Lipnicki Sor határátkelőnél. Az albán származású gyanúsított, Hajziri Artan ellen körözést adtak ki.

A tragikus esemény csütörtök éjjel történt a szerbiai Lipnicki Sor határátkelőnél, ahol a rendőrök egy Mercedes típusú, szerbiai rendszámú autót állítottak meg igazoltatás céljából, amelyben két férfi ült. Az ellenőrzés során az egyik utas, Hajziri Artan, kiszállt az autóból, majd tüzet nyitott a rendőrökre, akik közül egyiküket mellkason, a másikat vállon lőtte.

A lövöldözés következtében a 34 éves Nikola Krsmanović rendőr a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe, míg 50 éves kollégája, Vjekoslav Ilić megsebesült, de állapota stabil. Ivica Dačić szerb belügyminiszter részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr családjának.

A rendőrség a különleges erőkkel együtt keresi a 33 éves Hajziri Artant, aki állítása szerint egy barátját akart meglátogatni, amikor igazoltatták. A helyszínelők a feltételezett elkövető koszovói útlevelét is megtalálták, és azóta drónokkal és helikopterekkel is keresik a férfit az erdős-hegyes terepen.

Az eset hajnali 1-kor történt közel az államhatárhoz, ahol az autó sofőrjét letartóztatták. Évtizedek óta feszült a szerb-albán(-koszovói) viszony, Belgrád a mai napig nem ismeri el Koszovó függetlenségét, saját szakadár tartományának tartva azt.