Nyolcvan körözött személyt fogtak el a rendőrök

Nyolcvan, elfogatóparancs alapján körözött embert fogtak el a rendőrök két akció során április első két hetében, vidéken és a fővárosban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a fővárosi rendőrök rendszeresen végeznek ilyen jellegű akciókat, amelyek során ezúttal 976 körözési eljárást vizsgáltak meg a III., VII., és a XVIII. kerületi rendőrkapitányságok bevonásával. Az összehangolt munka eredményeképpen április 2. és 15. között 68 személyt, míg április 9-én a BRFK dél-pesti régiójában tartott ellenőrzés alkalmával további 12 személyt sikerült elfogniuk. Az elfogottak között voltak, akiket meg nem kezdett szabadságvesztés vagy be nem fizetett pénzbírság miatt kerestek, valamint két eltűnt személy is. Az összehangolt munka meg is hozta az eredményt: az elfogottakat összesen több mint 18 év meg nem kezdett szabadságvesztés, illetve 2,1 millió forint be nem fizetett pénzbírság miatt körözték.

Egy Fóton rejtőzködő férfi esetében ötéves fegyházbüntetés várta kábítószer birtoklása miatt, továbbá a VII. Kerületi Rendőrkapitányság garázdaság gyanúja miatt is keresett személy volt. A rendőrök április 11-én fogták el, miután a férfi először a hátsó ablakon keresztül próbált megszökni, de végül feladta a menekülést és engedelmeskedett a rendőri intézkedésnek.

Két másik férfit rablás miatt kerestek, ők maguktól adták fel magukat, amint tudomást szereztek az ellenük kiadott elfogatóparancsról. Egy csalásért négy év börtönbüntetésre ítélt férfi hetente változtatta tartózkodási helyét, végül a XVII. kerületben kapták el a rendőrök.

Az egyik elfogás során készült videón egy rendőr udvariasan szólítja fel a rejtőzködő férfit:

„Főnök, ne bujkáljon! Jöjjön már ki onnan!”

A férfi végül a gáztűzhely mögül bújik elő, bár őt éppen nem is keresték a hatóságok. Egy XVIII. kerületi szálló ellenőrzésekor egy középkorú férfi a tűzhely mögé próbált elrejtőzni a rendőrök elől – hiába. Arról nincs információnk, hogy ő vagy a rendőrök lepődtek meg jobban, amikor adatainak ellenőrzésekor kiderült, hogy bár több büntetőeljárás folyik ellene, nem körözik, így őt nem állították elő.

A két körözési akcióban a fővárosi rendőrök összesen 80 embert fogtak el. Hasonló célellenőrzéseket a kerületi kapitányságokkal közösen rendszeresen szervez a BRFK Célkörözési Osztálya.