Az Európai Parlament négy frakciója kezdeményezi Várhelyi Olivér (FIDESZ) bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos felmentését Ursula von der Leyennél, az Európai Bizottság elnökénél. De csak abban az esetben, ha Várhelyi nem mond le önként… írják a levél megfogalmazói. A hvg eurologus rovatának híre szerint a Szociáldemokraták, a Zöldek, a liberális Renew Europe és a szélsőbaloldali képviselőcsoport egységesen támogatja azt a levelet, amelyet 12 képviselő írt alá, és amit várhatóan még kedden elküldenek Ursula von der Leyennek. Ebben a képviselők Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztost bírálják, aki múlt héten a Palesztinának szánt uniós források megvonását jelentette be – felhatalmazás és bármiféle egyeztetés nélkül. 

Várhelyi biztos úrnak nem volt felhatalmazása arra, hogy erről egyoldalúan döntsön, és ezt a közösségi oldalain hivatalosan közölje anélkül, hogy ezt a döntést megfelelő eljárással meghozták volna

– áll a levélben. A biztos lépése több fővárosban is kiverte a biztosítékot, sőt, még az ENSZ főtitkára is azt kérte, hogy ilyen döntést ne hozzon az EU. A Várhelyi-bejelentéssel elindult lavina minden bizonnyal a legmagasabb szinten, az állam- és kormányfők kedd esti videokonferenciáján is előkerül, nem véletlen, hogy Von der Leyent éppen most szólítják fel, hogy tegyen lépéseket.

Várhelyi Olivér már februártól a bőgyében van a levélíróknak, ugyanis egy februári interpelláció során, a biztos úr megunva az őt kérdezőket, bekapcsolt mikrofonnál tette fel a kérdést, valószínűleg csak úgy magának, hogy: 

Hány hülye van még?

A mostani menesztést kérelmező négy frakció tagjai ezt az esetet is megemlítik Ursula von der Leyennek címzett levelükben. 

A vita úgy indult, hogy az Európai Bizottság számos kérdést kapott a sajtótól hétfőn arra vonatkozóan, vajon biztos-e, hogy a Hamász nem jutott uniós pénzhez. Tekintettel arra, hogy az EU számos fejlesztési programot működtet a Palesztin Hatósággal közösen. A Bizottság határozottan azt állította, hogy az EU által:

terrorszervezetként nyilvántartott Hamász sem közvetve, sem közvetlenül nem juthat EU-s pénzhez, amelynek a felhasználását egyébként is szigorúan ellenőrzik.

Arról egy szót sem ejtettek, hogy ezeknek a programoknak a finanszírozását leállítanák. Közben, de nem mellékesen, Ausztria és Németország is bejelentette, hogy ők leállítják a hasonló programok pénzelését. Ezek általában fizetések, nyugdíjak támogatása, vízellátással kapcsolatos programok, a szociális szektor erősítése.Hétfőn délután a szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos, Várhelyi Olivér a Twitteren közölte:

a palesztinok legnagyobb adományozójaként az Európai Bizottság teljes fejlesztési portfólióját felülvizsgálja, összesen 691 millió euró értékben.

Aztán kiderült, hogy ez nem igaz. Néhány óra leforgása alatt saját testülete és több tagállam is cáfolta és bírálta Várhelyi Olivér uniós biztost. Ezért ragadtak tollat az EP négy frakciójában.