Rovatunk neve Magyar Közöny, ami tartalmaz minden hazai politikai történést. Jóllehet nem minden írásra illik rá teljesen ez a név, ám ez esetben keresve sem lelhettünk volna találóbbat. Menedékkérő családok ugyanis pontosan a magyar állam közönye miatt fordultak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. 

Egy hétfős jemeni és egy háromfős afgáni családot toloncoltak át Szerbiába a magyar hatóságok még 2019-ben azután, hogy a két család Ferihegyen kért menedékjogot. A történetükben közös, hogy otthonukból csak hamis okmányokkal tudtak elmenekülni, de a jemeni családot bűncselekmény hiányában fel is mentették az okirathamisítás vádja alól, amikor bíróság elé került az ügyük.

A jemeniek a polgárháború sújtotta országukból érkeztek, a legfiatalabb, 11 éves gyermeküket korábban Down-szindrómával diagnosztizáltak, de egy másik gyerek is olyan egészségügyi ellátásra szorult, amit odahaza nem tudtak megadni neki. Az afgánok egyik gyereke egy civil szervezet aktivistájaként küzdött a kényszerházasságok ellen és a nők jogaiért, ezért kellett menekülniük.

Bár mindkét család menedékkérelmet nyújtott be Magyarországon, mégsem rakták őket a magyar tranzitzónák egyikébe sem. Ehelyett az afgán család szerint a magyar rendőrök azzal a hazugsággal próbálták rávenni őket az együttműködésre, hogy egy menekülttáborba viszik őket. Még akkor is ezzel nyugtatták őket, amikor a határkerítéshez érkeztek. A jemeni családot pedig ki is fosztották ismeretlenek, miközben az éjszakában Szabadkára tartottak.

Mivel nem szabályosan léptek be Szerbiába, hetekig tartott, mire ott is menedékkérőkként tudták regisztrálni magukat, és minimális ellátáshoz jutottak. Mivel az ügyükben hosszú hónapokig semmilyen előrelépés nem történt, a családok végül Ausztriában, illetve Németországban kértek és kaptak védelmet.

A magyar állam 2016 óta tömeges jogsértést követ el

– állapítja meg az eset kapcsán a Magyar Helsinki Bizottság.

Az úgynevezett „visszakényszerítések” száma már 600 ezer felett lehet. A számos esetben erőszakos és önkényes rendőri intézkedésről, illetve a hazai hatósági gyakorlatról már több nemzetközi bírósági is kimondta, hogy jogellenes. Ennek ellenére a magyar állam máig nem módosította a törvényt, és a rendőrök jelenleg is válogatás nélkül így járnak el a szabálytalanul az országba belépő külföldiekkel, így a menedékkérőkkel is.

A két család jogorvoslati kérelmet nyújtott be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, amely csütörtöki ítéletében kimondta: a magyar állam megsértette a kollektív kiutasítás, valamint az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát.

Ez az ítélet világossá teszi: menedékkérőket nem lehet egyéniesített vizsgálat nélkül, »csak úgy« eltávolítani az ország területéről

– értékelte a legfrissebb strasbourgi döntést Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, aki a jemeni és afgán családot is képviselte.