Tömeges csőd fenyegeti a magyar gazdákat

Az időjárási viszontagságok, az alacsony felvásárlási árak és a túlbürokratizált támogatási rendszer óriási megpróbáltatások elé állítják a magyar mezőgazdaságot, amelyek miatt a gazdák tömeges csődjének veszélye fenyeget, ha a kormány nem lép azonnal.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint a magyar gazdák számos krízishelyzettel néztek szembe az elmúlt években, többek között az aszály, a Covid, az energiaválság és az orosz-ukrán háború következményei miatt. A költségek 2021-re exponenciálisan nőttek, 2022-ben az évszázados aszály után elmaradt az érdemi kárenyhítés, 2023-ra pedig megduplázódtak a termelési költségek, miközben az EU-n belül Magyarországon a leggazdaságosabban juthatnak a kereskedők gabonához. A MOSZ szerint a gazdák 2024-ben sem számíthatnak jelentős költségcsökkenésre, mivel a műtrágyák ára csökkent ugyan, de a tartós infláció miatt más költségelemek tovább nőnek. A szervezet nyílt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy azonnali segítség nélkül nagy az esélye a tömeges csődnek. A gazdák a termeléshez felhasznált anyagokat visszafogták, de a jelenlegi makrogazdasági környezetben így sem számíthatnak jövedelemre. A MOSZ kérdéseket vet fel a gazdaságpolitikával kapcsolatban is, például hogy miközben a gazdálkodók veszteséget termelnek, az élelmiszerinfláció miért szabadulhatott el.

Európai Bírósági döntés az állandó telephelyekről

Az állandó telephely fennállásának kérdése a forgalmi adózásban továbbra is komplex téma. Az Áfa Irányelv, a Tanács 282/2011/EU Végrehajtási rendelete és a magyar áfa szabályozás mellett a legutóbbi európai bírósági döntés is segíti az adózók és adószakértők tájékozódását. Szadai András, a WTS Klient adópartnere szerint az állandó telephely alatt valamilyen huzamosabban végzett gazdasági tevékenység folytatására alkalmas helyet értünk, ahol rendelkezésre állnak a tevékenység önálló folytatásának elemei, mint például a személyi és tárgyi erőforrások. A hat hónapos vagy ennél hosszabb ideig tartó munkálatok jó eséllyel állandó telephelyet keletkeztetnek, ha a többi feltétel is fennáll.

Az állandó telephely meglétének joghatása az, hogy befolyásolja egy adott ügylet, jellemzően szolgáltatás teljesítési helyét és adókötelezettségét. Ha egy külföldi szolgáltatásnyújtó esetén fennáll az állandó telephely, nem kerülheti el a magyar áfa felszámítását. Ellenkező esetben a külföldi társaság használhatja a székhelye szerinti ország szerinti adószámát, és a magyar adóalany fogja teljesíteni az adófizetést a fordított adózás szabályai szerint.

Az Európai Bíróság egy friss döntésében kiemelte, hogy egy másik tagállambeli cég nem minősülhet állandó telephelynek pusztán a társasági jogi kapcsolatai miatt. Egy szerződéses kapcsolat sem eredményezheti automatikusan az állandó telephely létrejöttét. Állandó telephely csak akkor áll fenn, ha az egy másik tagállamban található cégközpont helyébe lép, és a szolgáltatás igénybe vevője a helyszínen hasonló szolgáltatásokat nyújthat vagy értékesítéseket végezhet, mint a cégközpontból kiindulva.