Új pszichoaktív anyagok kerültek a tiltólistára

Hét új dizájner droggal, köztük négy herbállal bővült a Magyarországon tiltott szerek listája, amelyeket a nyári szezon elején azonosítottak.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence pénteken közleményben számolt be arról, hogy a kormány folyamatosan frissíti a tiltott pszichoaktív szerek listáját, amely most hét új anyaggal bővült. Rétvári kiemelte, hogy Magyarországon zéró tolerancia érvényesül a kábítószerekkel szemben, és a dizájner drogok kiemelt veszélyt jelentenek a használókra nézve, mivel összetételük és hatásuk gyakran bizonytalan.

Az államtitkár elmondása szerint a rendőrség és a droglaborok közötti versenyfutás miatt fontos a gyors reagálás és a tiltólista aktualizálása. A hét új anyag közül négy a szintetikus és félszintetikus kannabinoidok, azaz herbálok kategóriájába tartozik, amelyeket 39 lefoglalás során azonosítottak. A további három anyag közül egy szintetikus LSD-származék, egy nyugtató-altató hatású, és egy a nitazének csoportjába tartozó szintetikus opioid származék, amelyek közül Magyarországon még nem történt lefoglalás.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a magyar büntető törvénykönyv szigorúan lép fel a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekkel szemben. A hatóságoknak lehetőségük van gyorsan reagálni az új pszichoaktív anyagok megjelenésére, amit a 2015 óta érvényes miniszteri rendelet is elősegít, amely nemcsak konkrét anyagokat, hanem törzsképleteket is tartalmaz, így a későbbi változatok birtoklása és árusítása is büntethetővé válik. Jelenleg a tiltólista 339 egyedi vegyületet tartalmaz.

A kormány jelentős forrásokat fordít a kábítószer-probléma és a szenvedélybetegségek megelőzésére is. Többek között 8,72 milliárd forintot a gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális fejlesztésére, valamint 4,7 milliárd forintot a pszichiátriai és az addiktológiai gondozóhálózat fejlesztésére. Rétvári Bence kiemelte, hogy a kábítószerek terjedése a fiatalok egészségére jelenti a legnagyobb fenyegetést, ezért kiemelten fontos, hogy már az iskolákban felhívjuk a diákok figyelmét a drogok negatív hatásaira.

(MTI)