Donald Trump unokaöccsének drámai vallomása

Donald Trump egykori amerikai elnök azt tanácsolta unokaöccsének, Fred C. Trump III-nak, hogy hagyja meghalni fogyatékossággal élő fiát, Williamet, és költözzön Floridába. Ezt a megdöbbentő állítást Fred C. Trump III könyvében olvashatjuk, amely hamarosan jelenik meg All in the Family: The Trumps and How We Got This Way címmel.

A Guardian által ismertetett könyvrészlet szerint a volt elnök érzéketlen megjegyzéseit követően a családtagok a republikánus jelölőgyűlésen mégis "végtelenül gondoskodó és szerető" nagyapaként és családapaként jellemezték Trumpot. Fred C. Trump III korábban a Time magazinban is beszámolt arról, hogy feleségével együtt küzdenek az értelmi és fejlődési rendellenességgel élő emberekért, és reménykedtek abban, hogy Donald Trump elnöksége alatt előrelépést érhetnek el ezen a téren.

Fred és felesége, Lisa, kapcsolatba léptek Ivanka Trumppal, aki segítségükre volt, és több tisztviselőhöz is eljuttatták ügyüket. 2020-ban Donald Trump fogadta őket, és úgy tűnt, érdekli az ügy, de a találkozó után a volt elnök négyszemközt azt mondta Frednek: "Ezek az emberek… Amilyen állapotban vannak, amennyibe kerülnek, lehet, hogy inkább hagyni kéne meghalni az ilyen embereket."

Fred C. Trump III könyvében egy 2020-as történetet idéz fel, amikor telefonon hívta fel Donald Trumpot, hogy pénzügyi segítséget kérjen fia gyógykezelésére. A volt elnök válasza az volt, hogy "nem tudom. A fiad nem ismer fel téged. Talán hagynod kellene meghalni, majd Floridába költözhetnél." Fred C. Trump III szerint nem kellett volna meglepődnie a mondaton, mert hallott korábban hasonló kijelentéseket nagybátyjától, de abban bízott, hogy a fogyatékos emberekről szóló orvosi beszámolók megváltoztatják Donald Trump véleményét. Fred C. Trump III állítása szerint egyáltalán nem volt komfortos a helyzettel, mert úgy érezte, olyan pénzt kér, amit valójában nagyapjától, a családi örökséget megalapító id. Fred Trumptól kellett volna megkapnia.

A Trump család egy alapítványon keresztül hozzájárult William gondozásához, de a támogatás egy idő után megszűnt. Csak Donald Trump adott rendszeresen pénzt, de amikor az alap fogyóban volt, Eric Trump azt tanácsolta Frednek, hogy keresse meg az apját. Donald Trump a golfklubban tett látogatás során azt mondta Frednek: "Nem is tudom. Fel sem ismer téged. Talán hagyhatnád meghalni, hogy leköltözhess Floridába." Fred erre csak annyit válaszolt: "nem, Donald, felismer engem."

A Trump-család története szövevényes, és nem ez az első kötet, amely őszinte hangvételű betekintést nyújt a család életébe. Fred C. Trump III nővére, Mary Trump 2020-ban jelentette meg a Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man című memoárját, amelyben többek között arról ír, hogy Donald Trump és testvérei hogyan fosztották meg őt és Fredet az örökségüktől.

Fred C. Trump III könyvében megjegyzi: "Az elfogadás és a tolerancia csak a neveléssel és tudatossággal érhető el. Donald valószínűleg soha sem fogja ezt megérteni."