Szerdai időjárás: Záporok, zivatarok és viharos szél várható

Szerdán északnyugat felől érkező szakadozó frontfelhőzet miatt több helyen is záporokra, zivatarokra kell számítani, helyenként viharos széllökésekkel és jégesővel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb.

A met.hu és a HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint szerdán a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja majd, és az ország keleti, északkeleti harmadában valószínű zápor és zivatar, északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak. Az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, néhol viharos széllökések is lehetnek. A zivatarok környezetében viharossá fokozódhat átmenetileg a szél.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt. Az elsődleges veszélyforrás a villámlás, de szélerősödés és jégeső is előfordulhat. Felhőszakadás veszélye miatt három vármegyére – Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar – elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki. Magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékre is kiadták a figyelmeztetést. Az érintett területeken rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

A hidegfront érkezésével több fokkal visszaesik a hőmérséklet, ami frissebb, hűvösebb éjszakákat eredményezhet, így az alvás is pihentetőbb lehet. Az időjárás változása fejfájást, vérnyomás-ingadozást okozhat, és a görcsös panaszok is felerősödhetnek. A szelesebb tájakon élők ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetnek.

Az UV-sugárzás erős lesz, ezért a legmelegebb órákban (10 és 16 óra között) ajánlott kerülni a hosszabb ideig tartó szabadban tartózkodást, hogy elkerüljük a hőgutát vagy napszúrást. A hétvége felé ismét melegedés várható, napos idővel. Pénteken túlnyomóan napos idő várható, keleten, északkeleten lehet időnként több gomolyfelhő az égen, de csak néhol fordulhat elő jelentéktelen futó zápor. Szombaton újra megközelítjük, vasárnap elérjük a 35 fokot.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el az Index időjárás oldalára.