Blake Lively és Gigi Hadid a Deadpool & Rozsomák premierjén

Blake Lively és Gigi Hadid mindenkit maguk mögé utasítottak a Deadpool & Rozsomák című film hétfői New York-i premierjén. A 37 éves színésznő és a 29 éves szupermodell, akik a legjobb barátnők közé tartoznak, a vörös szőnyegen a film két főszereplőjének, Deadpoolnak és Rozsomáknak öltöztek be.

Lively egy mélyvörös, selymes hatású és hímzett kezeslábasban jelent meg, amely a férje, Ryan Reynolds által megformált Deadpool karakterére utalt, míg Hadid sárga ruházatában Hugh Jackman Rozsomák karakterének X-Men szerelését idézte meg. Az esemény különlegessége, hogy itt derült ki, milyen nevet választottak Blake Lively és Ryan Reynolds a negyedik közös gyermeküknek, miután másfél évig titokban tartották.

A Deadpool & Rozsomák film kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a Marvel univerzumának jelenlegi állapota nem minden rajongó számára kielégítő. A Disney által megvásárolt Marvel, majd az egész Fox stúdió integrálása után sokan úgy érzik, hogy a Marvel mélyrepülésben van, a koherens történetvezetés és vízió helyett a filmek és sorozatok csupán látványos termékbemutatókká silányultak.

Deadpool karaktere azonban kivételnek számít ebben a trendben, hiszen a képregényekben rétegkarakternek számító antihős sikeresen vált a filmvásznon is népszerűvé. Ryan Reynolds és Tim Miller kemény munkájának köszönhetően a karakter 2016-os bemutatkozó filmje óriási sikert aratott, és Deadpool mára a Marvel egyik ismert szuperhősévé vált.

A Deadpool & Rozsomák film maga is a humorra és az erőszakra épít, ahol Reynolds és Jackman párbeszédei kiemelkedőek. A film a multiverzum koncepcióját használja fel, és számos ismert és kevésbé ismert karaktert hoz vissza a Fox korábbi filmjeiből. A film végére a Disney előtti Marvel-produkciók és karakterek temetőjévé válik, de nem vezet közelebb a multiverzumos történet megoldásához.

A Deadpool & Rozsomák ellenére a Marvel-filmek gyártási metódusa kritikák kereszttüzébe került, sokan úgy vélik, hogy a grandiózus termékbemutatókra hasonlító megközelítés kinyírja a varázst. Ennek ellenére a film szórakoztató, tele van fan service-szel és nem PC humorral, így aki egy jó röhögésre vágyik, annak érdemes megnéznie.

A Deadpool & Rozsomák kritikái pozitívak, különösen Ryan Reynolds és Hugh Jackman párosának dinamikája kapott dicséretet, ami feledteti a film gyenge pontjait is. A Marvelnek égető szüksége volt már egy megmentőre, és úgy tűnik, Deadpool és Rozsomák ezt a szerepet töltik be. A film messianisztikus hangvételű, Deadpool többször is „Marvel-Jézusként” hivatkozik önmagára a filmben.

A film előtt álló kreatív kihívások ellenére, mint például a karakterek integrálása a Marvel-moziuniverzumba vagy Rozsomák visszatérésének megoldása, az alkotók sikeresen hozták létre a buddy movie hagyományaira épülő történetet. A film nem a kozmikus téttel bíró összecsapásokra, hanem a laza humorra és a címszereplő páros kapcsolatára helyezi a hangsúlyt.

A Deadpool & Rozsomák a Marvel-filmek sikerültebb darabjai közé tartozik, és bár nem ad kész receptet a jövőre, kellő humorral és méltó módon tiszteleg az X-Men- és a Deadpool-filmek csaknem két évtizedes Fox-korszaka előtt. A film 127 perc hosszú, és a Disney bölcsen döntött a legmagasabb korhatár-besorolás mellett, így a film nem próbálja a szokott célközönségéhez szelídíteni a Marvel-fenegyerekét. Az 24.hu értékelése 8/10.