Szamárköhögés: Védőoltást javasolnak a várandósoknak

Bár Magyarországon jelenleg nincs járvány, a szamárköhögés elleni védőoltás beadatását ajánlják a várandósoknak, mivel ez nem csak az anyát, hanem az újszülöttet is védi. Idén eddig 153 szamárköhögés-gyanús esetről érkezett bejelentés, amelyek közül 65 esetben igazolódott a fertőzés, 37 esetet klinikai vizsgálatok nem támasztottak alá, a többit még vizsgálják. A szakértők szerint az esetek szórványosan fordulnak elő, esetleg családon belül halmozódnak.

A betegség cseppfertőzéssel terjed és antibiotikummal jól kezelhető, a felnőttek és az oltottak körében enyhe lefolyású. Azonban a csecsemőkre, akiket két hónapos korukban oltanak be, különösen veszélyes lehet, súlyos lefolyású, akár halálos is lehet a légzéskimaradás miatt. A szakértők azt javasolják, hogy a szülők a szülés utáni első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe a babákkal és kerüljék a zsúfolt helyeket is.

A 28. héten 21 új szamárköhögés-gyanús esetet azonosítottak, ami új heti rekordnak számít. Az idei évben azonosított esetek 18 megyéből és Budapestről kerültek ki, csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye maradt érintetlen. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfő esti közleményében beismerte, hogy két haláleset történt a fertőzéssel összefüggésben, de cáfolja, hogy járvány lenne, és új ajánlásokat fogalmazott meg.

Az NNGYK a heti jelentésében részletes adatokat közölt a július 8. és 14. közötti időszakról. A korábbi években a betegség előfordulása minimális volt, a magas átoltottságnak köszönhetően. Azonban a valós esetszám sokkal magasabb lehet, mivel a betegek és a szakemberek gyakran nem ismerik fel a fertőzést. A 20. héttől kezdődően nőtt a bejelentett gyanús esetek száma, az elmúlt öt hétben a heti esetszám 16-21 között volt.

A szamárköhögés-helyzet romlása ellenére a hivatalos járványügy ritkán szólal meg, és kérdésekre nem válaszol. Az NNGYK június végén kiadott közleményében még azt állította, hogy nem beszélhetünk országos járványról, mivel volt még érintetlen megye. Azonban a legújabb közleményében már elhagyta ezt a megyei járványfeltételt, és hangsúlyozza, hogy a magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés járvány, a betegség szórványosan fordul elő.

Az NNGYK friss közleményében több fontos állítást tett és gyakorlatilag járványügyi lépéseket is megtett. Az újszülöttek és csecsemők védelme érdekében a várandós nőknek javasolt a pertussis komponenst is tartalmazó védőoltás beadatása, valamint az újszülöttet látogató családtagoknak is az újraoltás. A hatóság hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első 6-8 hétben korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását, kerüljék a zsúfolt helyeket, és a várandós kismamáknak, valamint a csecsemővel egy háztartásban élő családtagoknak és a csecsemő gondozásában résztvevőknek is javasolt a védőoltás. Az oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza.