Magyar Péter szerint a TISZA Párt beérheti a Fideszt a következő választásokig

Magyar Péter, a TISZA Párt elnöke szerint pártja reális eséllyel beérheti a Fideszt a következő választási ciklusban. A pártelnök a Telex élő műsorában beszélt a pártépítésről, a budapesti politikáról és a jövőbeli tervekről.

Magyar Péter, aki nemrég lépett elő az alelnöki pozícióból a párt elnökévé, a Telex hétfői esti műsorában nyilatkozott. Beszámolt arról, hogy a Medián legutóbbi mérése szerint a TISZA Párt 12 százalékpontra van a Fidesztől, és úgy véli, hogy a kormánypárt fél a TISZA Párt erősödésétől. Magyar Péter elmondása szerint a pártépítés során több száz TISZA-sziget alakult meg, és tízezren jelentkeztek párttagnak, ami óriási feladatot jelent a jelentkezők kiválasztásában.

A TISZA Párt elnöke az Európai Parlamentben (EP) szerzett tapasztalatairól is beszélt, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak nemzetközi szövetségeket kell kötnie. Magyar Pétert az EP Alkotmányügyi Bizottságának alelnökévé választották, ami jelentős siker a párt számára. A választás során a Fidesz és a DK képviselői ellene szavaztak, de a bizottság nagy többséggel mégis őt választotta meg. A DK EP-képviselője, Molnár Csaba szerint azonban Magyar Péter félre akarja vezetni a közvéleményt, és egy jelentéktelen tisztségről van szó, amelyet a szabályok szerint nőnek kellett volna betöltenie, de Magyar Péter fenntartotta a jelölését.

A budapesti politikáról szólva Magyar Péter kritikusan nyilatkozott Karácsony Gergely főpolgármester döntéseiről, és bejelentette, hogy a TISZA Párt nem kíván részt venni a fővárosi cégek vezetőségében, és nem javasol főpolgármester-helyettest sem. A pártelnök hozzátette, hogy szeptemberben részletes budapesti programjavaslatot terveznek bemutatni, amely többek között a Duna-part fejlesztését és egy dunai gyalogoshíd megépítését foglalja magában.

Az Ötkertben történt incidens kapcsán Magyar Péter kiemelte, hogy egy párt vezetőjeként már nem tekinthető magánszemélynek, és a média által támasztott vádak miatt kivárja, hogy milyen lépéseket tesznek az őt támadó médiumok. A médiával kapcsolatban úgy véli, a változás érdekében le kell váltani a hatalom fenntartásában érdekelt médiaelitet.

A TISZA Párt elnöke még nem találkozott Karácsony Gergellyel, de jelezte, hogy szeretne egy megbeszélést kezdeményezni a következő héten. A párt öt képviselője már felvette a mandátumát, és ősszel döntenek arról, hogy ki lesz az a másik öt képviselő, aki még beül a közgyűlésbe. Magyar Péter még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a közgyűlés munkájában.

A Tisza Párt további sikereket ért el az EP szakbizottságaiban, ahol Kulja András korábbi sebészszakorvos-jelöltet és egészségügyi tiktokkert a környezetvédelemmel, közegészségüggyel és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó bizottság alelnökének választották, míg Gerzsenyi Gabriella a regionális fejlesztésért felelős testület egyik alelnöki helyét szerezte meg. Az Európai Parlamentben a Fidesz képviselői karanténba kerültek, mivel a többi frakció nem támogatta jelöltjeiket a vezető pozíciókra.

A Tisza Párt alig két hónapos kampányolása után a szavazatok csaknem 30 százalékát szerezte meg a június 9-i európai parlamenti választásokon, amivel 7 delegáltat küldhetett az EP-be. Felvételüket rögtön kérvényezték az Európai Néppártba, az EP legnagyobb pártcsaládjába. A Fővárosi Közgyűlésbe emellett 10 delegáltat küldhet a párt, csakúgy mint a Fidesz.