Két alapítvány tevékenységét vizsgálja az NNI

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője felvetése nyomán az NNI vizsgálatot indított, hogy a Közép-Európai Oktatási Alapítvány és a Fudan Hungary Alapítvány vezetői valóban érdemi munkát végeznek-e.

A Közép-Európai Oktatási Alapítvány vezetőinek és a Fudan Hungary Alapítvány kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagjainak tevékenységét firtató kérdésre Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli válaszában jelezte, hogy a kérdést feljelentésként értékelte és továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának.

Vadai Ágnes a 24.hu cikkére hivatkozva említette meg, hogy a Közép-Európai Oktatási Alapítvány 402 millió forintot költött különféle szolgáltatásokra, annak ellenére, hogy az alapítvány által megvalósítandó nemzetközi iskola még a tervezési fázisban sem tart, holott már működnie kellene. Az alapítványt Semjén Zsolt és Szijjártó Péter kezdeményezte, és a tervek szerint egy elitiskolát kellene működtetnie Lipótmezőn, azonban még a bontási tervig sem jutottak el. A kormány három és fél milliárd forintos juttatást ítélt meg az alapítványnak, hogy létesítsen elitiskolát az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén, de a többmilliárdos vagyonból gazdálkodó alapítvány nem tudja, hogy mennyi pénzt költött a lipótmezei ingatlanra. Bérekre és járulékokra összesen 47,5 millió forintot költött, a főigazgató és helyettese pedig havi 750-750 ezer forintot vesz fel. A vagyonkezelő beszámolója szerint az alapítvány főigazgatója, Pacsay-Tomassich Orsolya és helyettese egyformán 750-750 ezer forintos havi díjazásban részesülnek, ugyanakkor a kuratórium tagjai nem veszik fel a tiszteletdíjukat.

A Fudan Hungary Alapítvány esetében pedig annak ellenére folyik a pénz, hogy a kínai Fudan Egyetem magyarországi megvalósulásáról már lemondott a kormány. A kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok, valamint az ügyvezetés tiszteletdíjaként összesen közel nyolcvan millió forintot vettek fel. A 24.hu szerint a kuratóriumi tagok 34,6 millió forintot, a felügyelőbizottság 15,9 millió forintot, az ügyvezetés pedig 27,7 millió forintot kapott.

Polt Péter válasza szerint az ilyen jellegű kérdések továbbítása a Nemzeti Nyomozó Irodának gyakorlat, amit korábban más ügyekben is alkalmazott, például a CÖF-ös képlopás, Mészáros Lőrinc cégeinek közbeszerzései, a gödi akkugyár, vagy az MTÜ által az Orbán család érdekeltségét hirdető esetekben is.