Várva várt lehűlés érkezik a hét közepén

Egy hidegfront és a hozzá kapcsolódó hidegörvény hatására a hét közepén országszerte lehűlés várható, amelyet a több mint két hétig tartó tikkasztó hőség után a magyarok régóta várnak.

Vasárnap a peremhullám/sekély ciklon kelet felé távozik, mögötte a felhőzet tovább szakadozik és gomolyosodik, így sok napsütésre számíthatunk, különösen a keleti országrészben. Elsősorban az északkeleti, keleti harmadban lehet számítani elszórt záporokra, zivatarokra, másutt kisebb a csapadék esélye. A légmozgás többnyire mérsékelt, helyenként élénk, a zivatarok környezetében erős, esetleg viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet a legtöbb helyen 30 fok körül vagy afelett alakul. A Balatonnál és a Velencei-tónál délután egy-egy zápor előfordulhat, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29-30 fok körül várható, késő estére pedig 23-24 fokra hűl a levegő. A Balaton vízhőmérséklete Siófoknál 26, Agárdnál pedig 27 fokos.

Hétfőn gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, elszórtan záporokkal, zivatarokkal. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 16 és 21 fok között alakul, a hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között várható.

Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett fátyolfelhők is lesznek, és elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Az északi szelet sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon helyenként erős lökések kísérik. A hőmérséklet kedd hajnalban 14-23, délután 28-34 fok között alakul.

Szerdán továbbra is erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, fátyolfelhőkre is számítani kell. Több helyen várható zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon nagy területen megerősödik. A hajnali 14-22 fokról szerda délutánra 24-31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk. Elszórtan - nagyobb eséllyel az ország északkeleti felén - fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén gyakran megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12-20, a csúcshőmérséklet 22-29 Celsius fok között alakul.

Pénteken napos időre van kilátás, általában kevés gomolyfelhővel. Néhol, főként északkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. Az északias szél a Dunántúlon helyenként megerősödik. Péntek hajnalban 11-19, délután 25-30 fok között valószínű.

Szombaton nagyrészt derült, napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet szombat hajnalban 11-19, délután 26-32 Celsius fok között várható.

Vasárnap túlnyomóan derült, napos idő várható csapadék nélkül. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A vasárnapi hőmérséklet hajnalban 14-22, délután 28-34 Celsius fok között valószínű.

A hét második felében kissé csökken a csapadékhajlam, és ismét melegedés kezdődik, bár ez nem tűnik markánsnak.

Európa más részein változatos az időjárás. Franciaországban jelentős csapadék hullott, míg Kelet-Közép-Európában egy sekély ciklon miatt felhős tájakon eső, zápor, zivatar jelentkezett. A Dinári-hegységben és a Kárpátokban jelentős, 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget regisztráltak. Skandináviában anticiklon hatására többnyire napos az idő, míg a Mediterráneumban továbbra is forróság tombol, a hőmérséklet délutánonként 35 és 40 fok között alakul.