Atacama-sivatag: A virágzás csodája

A világ egyik legszárazabb helyén, az Atacama-sivatagban különleges természeti jelenségnek lehettünk tanúi, amikor a sivatag lila virágszőnyeggel borult be.

Chile északi részén fekvő Atacama-sivatagot, melyet a világ egyik legszárazabb helyeként tartanak számon, nemrégiben lila virágszőnyeg borította be. Ezt a jelenséget "virágzó sivatagnak" (Desierto Florido) nevezik, és csak néhány évente következik be, amikor a megfelelő csapadékmennyiség és hőmérsékleti viszonyok életre keltik a föld alatt szunnyadó magokat.

A rendszerint kopár tájat ilyenkor egy óriási virágoskert váltja fel, ahol több mint 200 különböző fajta virág, köztük rózsaszín, lila, sárga és fehér színben pompázik. A mostani virágzás különlegessége, hogy szokatlanul korai időpontban, a déli félteke téli évszakának közepén történt, míg általában a tavaszi hónapokban, szeptember és november között szokott bekövetkezni.

Az El Niño éghajlati jelenség állhat a korai virágba borulás hátterében, amely magasabb hőmérsékletet eredményez a régióban, így növelve a párolgást és végső soron a csapadék mennyiségét is. Az elmúlt 40 év során mindössze 15 alkalommal figyelhettünk meg hasonló virágzási eseményt, a legutóbbi, 2021-es szupervirágzás pedig annyira jelentős volt, hogy még az űrből is látható volt a műholdképek alapján.

Cesar Pizarro, a chilei Nemzeti Erdészeti Vállalat biodiverzitás megőrzéséért felelős vezetője szerint a jelenlegi virágzás még nem elég kiterjedt ahhoz, hogy hivatalosan is "desierto florido"-nak minősüljön, de további esőzések várhatók, amelyek még szélesebb körű virágzást eredményezhetnek.

A chilei kormány 2022-ben bejelentette egy új nemzeti park létrehozását az Atacama-sivatag területén, hogy megvédjék ezt a ritka természeti jelenséget és az élővilágot, amelyet a virágok elősegítenek, beleértve a rovarokat, hüllőket és madarakat is.