Milliók követik, súlyos betegséggel küzd, most mégis Budapestre látogat

Súlyos betegsége miatt tavaly lemondta budapesti útját Alessandro Baricco világhírű olasz író, de a körülményekhez képest már jobban van, így idén először Magyarországra érkezik. 2024. július 19-én, pénteken a Zenekadémián Czakó Zsófia íróval beszélget majd.

Alessandro Baricco, az olasz irodalom és zene világában egyaránt otthonosan mozgó író és zenekritikus, aki munkásságával hidat épített a két művészeti ág között. Filozófiai és zenei tanulmányai után kezdte írói és zenekritikusi pályafutását, amely során mélyen befolyásolta narratív stílusát a zene iránti szenvedélye. A bolognai Fetrinelli könyvesbolt egyik munkatársa szerint Baricco írásaiban a ritmus, a dallam és a harmónia központi szerepet kap, szinte zenei minőséget adva szövegeinek.

A 66 éves, torinói születésű Baricco a kortárs olasz irodalom egyik legelismertebb alakja, aki nemcsak íróként, hanem televíziós műsorvezetőként, drámaíróként és esszéíróként is népszerű Olaszországban. Gördülékeny nyelvhasználata és az emberi lélek megérintése mellett univerzális témákat, mint a szerelem, a magány, az értelem és a szépség boncolgatásával vált nemzetközi szinten is az egyik legolvasottabb és legelismertebb kortárs olasz szerzővé.

Baricco a 2023-as PesText világirodalmi fesztiválon is fontos szerepet kapott volna, de sajnos kiújult leukémiája miatt nem tudott részt venni. A milánói San Raffaele Kórházban másodjára esett át csontvelő-átültetésen, amelyről közösségi oldalán számolt be, és köszönetet mondott azoknak, akik a nehéz időkben is támogatták.

A magyar olvasók számára sem ismeretlen Baricco, hiszen eddig 14 kötete jelent meg magyarul a Helikon Kiadó gondozásában. A rajongók 2024. július 19-én a Zeneakadémián személyesen is találkozhatnak vele, ahol Czakó Zsófia íróval folytat majd beszélgetést a Fesztivál Akadémia keretein belül.