Író, lelkész, onkológus – érthet-e egy gyógyszerész a kultúrához?

A rendszerváltozás óta Magyarországon többféle végzettségű személy is betöltötte a kulturális miniszteri posztot, legutóbbi kinevezettjük, Hankó Balázs gyógyszerész. Cikkünkben a kulturális tárca vezetőjének háttérének jelentőségét vizsgáljuk.

Csák János lemondását követően 2024. július 1-től Hankó Balázs, a felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár vette át a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vezetését. Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) elnöke szerint Hankó felsőoktatásban szerzett érdemei miatt kerülhetett a posztra. Nagy Attila Tibor politikai elemző azonban úgy véli, nincs jó üzenete annak, hogy egy gyógyszerész vállalta el a kulturális terület vezetését. Kukorelly Endre József Attila-díjas író szerint a kulturális miniszternek a kultúra iránti szeretete elengedhetetlen.

Demeter Szilárd úgy látja, Hankó Balázs esetében a menedzserképessége lehetett az, ami miatt Orbán Viktor miniszterelnök őt nevezte ki. Nagy Attila Tibor szerint a kultúrpolitikához való értés hiánya nem újdonság, de ha Hankó jól menedzseli a területeket, akkor ez elfelejthetővé válhat.

Kukorelly Endre szerint a kulturális tárca élére olyan személy kell, aki a kultúra iránti szeretetével képes belülről felismerni és kezelni a problémákat. Úgy véli, a kultúra a baloldalra került Magyarországon, és a kultúrpolitikai intézményrendszer megszerzése nem egyenlő a kultúra megszerzésével.

A művészek biztonságérzetét és a kultúra iránti elkötelezettséget illetően Kukorelly hangsúlyozza, hogy ha a miniszter szereti és érti a kultúrát, akkor a művészek is érzékelni fogják, hogy jó kezekben vannak. Demeter Szilárd szerint a művészet autonómiája miatt a művészek sosem érzik magukat teljesen biztonságban. Nagy Attila Tibor pedig kiemeli, hogy a kultúrpolitika hosszú távú hatásai miatt a tárca fontossága mérsékelt, és a miniszternek erős pozícióra van szüksége a kormányon belül.

A rendszerváltozás óta Magyarországon többféle végzettségű személy is betöltötte a kulturális miniszteri posztot. Andrásfalvi Bertalan néprajzkutatótól kezdve Mádl Ferenc jogtudóson át Görgey Gábor íróig sokan vezették már a tárcát. Az elmúlt évtizedekben orvosok, püspökök és közgazdászok is megfordultak a kulturális miniszteri székben.