Franciaország gazdasági kilátásai: Nehéz út áll a következő kormány előtt

A francia államháztartás helyzete aggasztó, és a következő kormányt komoly kihívások várnak, állapította meg a Cour des Comptes számvevőszék. A jelentés szerint a korábbi kormány túl optimista előrejelzéseket tett, és nem vette figyelembe a költségvetési konszolidáció szükségességét.

A Cour des Comptes, Franciaország számvevőszéke, nemrégiben kiadott jelentésében élesen bírálta az előző kormány középtávú előrejelzéseit, irreálisnak nevezve azokat. A jelentés szerint a kormány túlságosan optimista növekedési várakozásokon alapuló konszolidációs céljai nem hitelesek, és a 2023-as év rossz eredményei után a helyzet javítására kitűzött pálya nem valósítható meg.

A számvevőszék szerint a francia államháztartást súlyosan érintette a koronavírus és az inflációs válság, valamint a kormányalakítás nehézségei. A jelentés kiemeli, hogy a GDP 3%-a alatti államháztartási hiány elérésére vonatkozó előrejelzés 2027-re irreális, tekintettel arra, hogy 2023-ban a deficit már 5,5 százalék volt.

A Cour des Comptes továbbá rámutatott, hogy a kormány előrejelzései nem veszik figyelembe az éghajlatváltozás és az energetikai átállás költségeit, amelyek jelentős terhet rónak az államháztartásra. A francia gazdaság helyzetét tovább súlyosbítják az agrárágazat kiadásai, Új-Kaledónia válsága és az olimpiai játékok megrendezésének költségei. Franciaország, ellentétben európai partnereivel, még nem kezdte meg a hiány és az adósság csökkentését, amiért az Európai Bizottság megrovásban részesítette, és túlzottdeficit-eljárást indíthat ellene.

Emellett a Standard & Poor's már leminősítette az ország hitelminősítését, és a Moody's is figyelmeztetett arra, hogy a politikai patthelyzet negatív hatással lehet a francia gazdaságra. A francia államadósság szintén aggasztó mértékben nőtt: 2023-ban elérte a GDP 110,6%-át, és előrejelzések szerint ez idén 112,4%-ra emelkedik, majd 2025-re eléri a 113,8%-ot.

A jelentés szerint elengedhetetlen a határozott erőfeszítés az államháztartási hiány csökkentésére, különösen mivel az adósságteher növekedni fog, és előrejelzések szerint 2027-ben eléri a 72,3 milliárd eurót. Pierre Moscovici, a számvevőszék első elnöke hangsúlyozta, hogy az adósság csökkentése égető kötelesség, függetlenül attól, hogy milyen kormány alakul a várható parlamenti választások után.

A gazdasági és pénzügyminisztérium a jelentésre reagálva vitatta a számvevőszék néhány következtetését, hangsúlyozva, hogy a válságok alatt tett kiadások növelték a háztartások és vállalkozások ellenállóképességét, és Franciaország így az elsők között térhetett vissza a GDP-nek a Covid-válság előtti szintjére. A minisztérium szerint a költségvetési gazdálkodás hitelességét igazolja, hogy a hitelminősítő intézetek többsége fenntartotta a francia besorolást, és a kötvényhozam különbözet Németországgal szemben stabil maradt. Azonban a Cour des Comptes szerint Franciaországnak sürgős lépéseket kell tennie államháztartási hiányának csökkentése érdekében, mivel a visszatérő hiányok és azok súlya súlyosbították az államadósság költségeit, ami akadályozta az egyéb kiadásokat, gátolta a beruházási képességet, és veszélyesen kiszolgáltatottá tette az országot egy újabb makrogazdasági sokk esetén.