A Google és a Microsoft adatközpontjainak óriási energiafogyasztása

A Google és a Microsoft adatközpontjai olyan mértékben fogyasztanak energiát, hogy ezzel közel száz másik ország éves energiafelhasználását meghaladják.

2023-ban a Google és a Microsoft adatközpontjainak energiafogyasztása fejenként meghaladta a 24 terawatt per órát, ami nagyjából azonos a tízmilliós lakosságú Azerbajdzsán éves elektromos kapacitásfoglalásával, és csak kis mértékben marad el az 5,4 milliós Szlovákia éves fogyasztásától.

Ezt a figyelemre méltó statisztikát Michael Thomas újságíró tárta a nyilvánosság elé az X oldalon. A PC World hozzátéve, hogy a két techóriás a megújuló forrásokból származó energia alkalmazásában is piacvezető szerepet tölt be.

A Google, amely az Alphabet leányvállalataként működik, 2007 óta karbonsemleges, és tervei szerint 2029-re teljes mértékben szén-dioxid-kibocsátás mentes lesz. Ugyanakkor aggodalomra ad okot az adatközpontjaik hűtésére felhasznált víz mennyisége.

A Microsoft 2030-ra tűzte ki célul, hogy karbonnegatív státuszt érjen el, és ugyanebben az évben szeretné a hulladék kibocsátás nélküli működést, valamint a pozitív vízhasználati egyenleget is megvalósítani.

Mindkét vállalatot dicséret illeti a megtermelt érték, az energiamix és a gazdaságra gyakorolt kedvező hatások tekintetében is.