Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton

A HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteki közleménye szerint szombaton több magyarországi régióban is nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra kell számítani.

A Dunántúl nyugati, középső és déli részén, az Észak- és a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon, valamint Pest megyében és Budapest nagy részén lesz jellemző a nagyon erős UV-B sugárzás. Az érintett területeken az UV-index meghaladhatja a 7-es értéket, ami már rövid idő alatt is bőrpírt okozhat a normál bőrtípusú embereknél.

A szervezet arra kéri az embereket, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Kiemelten fontos, hogy napközben, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és megfelelő védekezési módszereket alkalmazzanak. Ilyenek például a vállat takaró póló viselése, szalmakalap, valamint a fényvédő krém használata.

A közlemény szerint a normál bőrűeknél már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, ezért különösen fontos a megelőzés és a védekezés. Az UV-B sugárzás várható értékeinek területi eloszlását a HungaroMet honlapján lehet megtekinteni.