Ritka égi csoda Magyarország felett

Salgótarján közelében hajnalban észlelték az éjszakai világító felhőt, egy különleges légköri jelenséget, amelyet a légkör magas rétegeiben lévő jégkristályok okoznak, visszaverve a horizont alatt lévő Nap fényét.

Az éjszakai világító felhők, vagy más néven poláris mezoszférikus felhők, a nyári hónapokban, különösen júniusban és július első felében figyelhetők meg. Ezek a felhők a légkör 80-85 kilométeres magasságában keletkeznek, és a nyári hónapokban a leglátványosabbak, amikor a Nap 6 és 16 fok között helyezkedik el a láthatár alatt.

A jelenség angol neve, a "noctilucent cloud", a latin "noctilucens" szóból ered, ami "éjszaka fénylő"-t jelent. A jelenség a nyári hónapokban, az északi és a déli félteke 50° és 70° szélességi fokai között figyelhető meg, az északi féltekén május közepétől augusztus végéig.

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint a jelenség a nyári hetek során akkor a legszebb, amikor a mezoszféra hőmérsékleti és páratartalmi viszonyai kedvezőek, elméletben május közepétől egészen augusztus közepéig. Magyarországon a tapasztalatok szerint június közepétől augusztus elejéig van esély a megfigyelésére. A jelenség különlegességét a magas szintű felhőzettől eltérő kékes, gyöngyházszerű fénye adja.

: (MTI/Blikk)