Orbán Viktor békemissziós körútja

Orbán Viktor miniszterelnök "Békemisszió. 10 nap alatt a föld körül" címmel egy látványos videót osztott meg Facebook-oldalán, amely lassított felvételekkel és akciófilmekhez illő zenei aláfestéssel mutatja be nemzetközi körútját.

A videóban látható, hogy a magyar kormányfő először Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd utazása során Moszkvába is ellátogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

Orbán Viktor moszkvai látogatását követően nemzetközi reakciók sora érkezett, és az Európai Unió külön közleményben hangsúlyozta, hogy a magyar miniszterelnök nem képviselte az EU álláspontját az orosz fővárosban.

A körút következő állomása Peking volt, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta Orbánt. Ezt követően a washingtoni NATO-csúcson vett részt, ahol Joe Biden amerikai elnökkel is kezet fogott. Az utazás során Orbán Viktor Floridában találkozott a volt amerikai elnökkel, Donald Trumppal is, aki egy kampányeseményen történt támadás következtében vérző füllel került le a színpadról, de állapota stabil.

Az esemény után Joe Biden amerikai elnök elítélte a támadást, hangsúlyozva, hogy "nincs helye az ilyen erőszaknak Amerikában. Ez beteges" és hozzátette, hogy "nem engedhetjük, hogy ilyen történjen". Biden arról is beszélt, hogy információi szerint Trump jól van, és amint elérhető lesz, fel fogja hívni telefonon.

Orbán Viktor a támogatását fejezte ki a közösségi oldalon a támadás után, azt írva, hogy imádkozik Trumpért „ezekben a sötét órákban”. Barack Obama volt amerikai elnök szintén bejegyzést tett közzé, melyben kifejtette, hogy „nincs helye a politikai erőszaknak a demokráciánkban”.

A magyar miniszterelnök a NATO csúcstalálkozó után találkozott Donald Trumppal a floridai Mar-a-Lagóban, ahol a béke lehetőségeiről tárgyaltak. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a "békemisszió" következő állomásaként zajlott le a találkozó. A megbeszélés részleteiről csak keveset lehetett tudni, de a két politikus az ukrajnai béke lehetséges kimeneteléről tárgyalt.